Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 4 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 4 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 10 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 14 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Ajutor de stat pentru producătorii de cartofi
În ședința din 22 februarie 2024 a fost aprobată schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum.” Actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartofi de consum. Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru anul 2024, suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 lei (echivalentul a maximum 2.309.010 euro), iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis de 200 euro/ha se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.
Pentru a obține sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha, până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.
Beneficiarii pot fi din următoarele categorii:
- producători agricoli persoane fizice,
- producători agricoli persoane fizice autorizate,
- întreprinderi individuale și întreprinderi familiale,
- producători agricoli societăți agricole,
- producători agricoli persoane juridice
Cererile de inscriere în program se fac odată cu intrarea în vigoare a actului normativ. Data limită este de 20 mai a anului de cerere, inclusiv.
Valorificarea producției se face până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.
Pentru înscrierea în program se vor depune următoarele documente justificative: – copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare. Documentele se vor depune până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere.
Verificările în teren se realizează de către DAJ și APIA, cu cel puţin 10 zile înainte de recoltare, în baza notificărilor solicitanților ajutorului de minimis.
Lăcrimiora ZOTA