Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 38 minute în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 1 oră în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 2 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 13 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 13 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 15 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 18 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 19 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
Pentru că laptele nu mai are preț, țăranii maramureșeni își vând vitele
Multe familii au decis să renunțe la vacile din bătătură, deoarece prețul de achiziție a laptelui este extrem de mic; sub cel al apei, după cum a spus o țărancă. ”Înainte, la noi erau 450 de familii carea aveau vaci, acuma sunt în jur de 20 de gospodării unde se mai cresc vite”, ne-a spus o precupeață din Săcălășeni. Ea crede că oamenii nu sunt încurajați să țină animale în bătătură și că, în viitor, ”vom fi nevoiți să consumăm produse importate, de o calitate inferioară”. Dar și în alte localități, precum Viile Apei, abia dacă mai găsești gospădării în care țăranii cresc vite. Datele statistice confirmă această tendință, inclusiv la nivel de operatori economici. În topul radierilor de firme se situează cele din domeniul creşterii bovinelor de lapte. Conform Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Maramureș, ”în primele 5 luni ale anului 2018 au fost înregistrate un număr de 862 de radieri (persoane fizice şi juridice), pe prima poziţie, după obiectul principal de activitate, fiind firmele din domeniul creşterii bovinelor de lapte (55)”. Totuși, trebuie spus că în timp ce unii țărani renunță la această îndeletnicire, alții își deschid ferme,iar numărul înmatriculărilor de firme cu acest obiect de activitate este de trei ori mai mare decât cel al radierilor.
1 Comentariu în această postare
marius
Fosta fabrica de lapte a ajuns Mall iar patroana ei baroneasa pe Valea Loarei.Doar noi maramuresenii am reusit sa facem zob prelucrarea laptelui si sa aducem lapte in magazine din judetele vecine.Zona buna pentru zootehnie dar cu nepriceputi si cu alte interese.La fel e si in industrie,judetul cu Zero parcuri industriale,cu niste fabrici amarate care platesc muncitorimea cu salarii de 1160 de lei pe luna si se mai si mira ca nu au forta de munca.Pai daca astia cred ca o sa stopeze emigrarea masiva a maramuresenilor,in judetul in care nu ai perspective decente pentru un loc de munca decent platit,inseamna ca se pricep exact ca la zootehnie.Pensionarii care o sa mai ramana prin zona,ca de tineret nu poate sa fie vorba,o sa consume lapte din lapte praf chinezesc.Doar regionalizarea ne mai salveaza,poate clujenii o sa ne repuna pe sine,ca in rest suntem praf.