Florica Pop din Asuaju de Sus a împlinit 100 de ani - 17 minute în urmă
152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 7 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 8 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 8 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 8 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 8 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 8 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 9 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 9 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 9 ore în urmă
Anna Braghiș a găsit rețeta – și rețetele – pentru a ne face viața mai dulce (GALERIE FOTO)
În 2011, Anna Braghiș a venit din Republica Moldova la facultate în România. A ales, conjunctural, Baia Mare, unde a urmat cursurile cursurile Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Centrul Universitar Nord. A continuat cu masterul, pe care l-a încheiat în 2016. A purtat niște discuții exploratorii pentru o eventuală angajare în presa băimăreană. Nu le-a finalizat, fiindcă s-a decis să încerce ceea ce nu a avut în facultate: oportunitățile unui oraș mare. A cochetat puțin cu Timișoara, dar a ajuns în București. Nu a făcut mofturi când job-ul găsit a fost cel de contabilă la o firmă. Poate nici nu s-a gândit atunci că acest lucru o va ajuta în viitor, a privit totul ca pe o etapă intermediară. În plus a constatat că viața în capitală e tare agitată și de acolo e mai greu de ajuns acasă, la ai ei. Un acasă surprins într-o imagine care a devenit fotografia de copertă pe pagina ei de socializare.
A valorificat șansa oferită prin programul Start-up Nation
Anna știa că Baia Mare e mai aproape de casă, că e un loc mai liniștit și că își făcuse mulți prieteni aici. Așa că după o vreme petrecută în București a revenit în Maramureș, în orașul ales cândva conjunctural, nu cu foarte mare tragere de inimă. Dar cu foarte mare tragere de inimă pentru a face ceva. Și – inspirându-se parcă din serialul ”Dragoste cu ciocolată” – a optat pentru varianta ”Comunicare și ciocolată”. De fapt, și dulciuri, pe care îi plăcut întotdeauna să le facă.
Pentru asta a aplicat la prima ediție a programului Start-up Nation, unde s-a simțit tratată ca orice român: cu multă birocrație, tergiversări, comunicare proastă între aplicanți și autorități. Dar măcar experiența de contabilă a ajutat-o la capitolul bugete din proiect. Perseverența și răbdarea i-au fost răsplătite: a obținut o finanțare nerambursabilă de 40.000 de euro, cu care și-a achiziționat echipamentele pentru linia de producție a dulciurilor. S-a profilat pe prăjituri de casă, torturi personalizate, inclusive cele raw vegane și pe evenimente (nunți, botezuri și aniversări). De aceea, secțiune a afacerii e rezervată accesoriilor necesare: baloane personalizate, fețe de masă cu personajele din desenele animate preferate de copiii, pahare, farfurii, confeti, artificii pentru torturi, lumânări animate etc.
Pentru a fi mai aproape de clienți, a deschis o cofetărie în centrul Băii Mari, pe bulevardul București nr. 8, unde servește diverse tipuri de prăjituri – cu gusturi și texturi diferite -, fursecuri, felii de tort, cafea, ceai, ciocolată caldă etc., încercând să satisfacă toate gusturile.
Mai dulce și mai… on-line
Principiile de comunicare – mai ales cele din new-media – învățate în facultate le-a aplicat și în afacerea sa, astfel că produsele din laborator au ieșit și în mediul online, prin platforma www.maidulce.ro. Aceasta e zona care justifică sintagma „comunicare și ciocolată”. Pe acest site (sau pe pagina de facebook a cofetăriei, pe e-mail sau al telefon 0757 605 570) cei care doresc să scape de un drum până la cofetărie sau laborator pot face comenzi pentru torturi, prăjituri, candybar. Acestea pot fi ridicate din diverse puncte din municipiu sau pot fi livrate la locul ales de client (sală de evenimente, restaurant, loc de joacă, grădiniță, club de copii sau chiar acasă). On-line-ul a permis extinderea afacerii la nivel regional, în județele Maramures, Satu Mare, Salaj si Cluj.
Anna Braghiș a venit din Republica Moldova ca să facă viața mai dulce: ei și celor din jur. Și a început-o bine!
Foto: arhiva personală și @braghis.ana