Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 4 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 4 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 9 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 10 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 14 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Compensarea facturilor la energie, sub lupa Comisiei Europene. Prețurile au scăzut în toată Europa
Comisia Europeană analizează legalitatea schemei de compensare-plafonare a facturilor la energie și gaze naturale din România. Asta în contexul în care prețurile în toată Europa sunt la nivelurile dinaninte de criza energetică, spre deosebire de România, unde se mai acordă subvenții.
Practic, deși prețurile la energie pe piața europeană sunt mai mici, facturile populației din România nu pot scădea acum, pentru că statul nu le lasă, prin aplicarea plafonului.
Specialiștii spun că această plafonare nu mai are sens, din moment ce prețurile au scăzut în Europa. Astfel, consumatorii români ajung să plătească mai mult decât prețurile reale din piața liberă. Pe de altă parte, fostul ministru al energiei care a introdus plafonul îl apără spunând că el protejează în situația în care prețul va crește din nou.
Autoritățile de la Bruxelles încearcă acum să înțeleagă de ce Guvernul de la București vrea să mențină schema până în 2025.
„Comisia analizează problema și este în contact cu autoritățile române pentru a înțelege mai bine schema. Ca principiu general, intervențiile statelor membre privind prețurile trebuie să fie în conformitate cu normele UE privind piața energiei”, a răspuns un purtător de cuvânt al Comisiei, pentru HotNews.
România este singura țară care mai acordă subvenții în acest moment.
Pentru consumatorii români, prețurile plătite în facturi sunt plafonate, iar diferența este suportată de bugetul de stat. Până acum s-au plătit furnizorilor 23 de miliarde de lei, în contul acestor diferențe, începând cu toamna anului 2021.
Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Energiei să scadă prețul din OUG pentru compensarea facturilor la energie, în condițiile în care prețul energiei a scăzut pe piață, conform unor surse guvernamentale.