Share
Etichetarea „Nutriscore” ar putea fi interzisă în România. ANPC: „Nu informează corect”

Etichetarea „Nutriscore” ar putea fi interzisă în România. ANPC: „Nu informează corect”

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) se află în discuții cu operatorii economici pentru interzicerea etichetării Nutriscore în România.

Nutri-Score este o etichetare care apare pe partea din față a ambalajului (FOPL), în stil semafor care utilizează o combinație de cinci culori și litere corespunzătoare pentru a evalua cât de sănătos este un produs alimentar ambalat pe baza conținutului său de grăsimi, zahăr, sare și calorii per porție de 100 de grame.

Printre criteriile care trebuie respectate de o schemă de etichetare sunt: fundamentarea ştiinţifică, informarea corectă a consumatorilor şi respectarea produselor tradiţionale.

„În acest moment, ANPC se află în discuţii, pe acest subiect, cu operatorii economici, intenţionând interzicerea etichetării Nutriscore în România, în anul 2024. În acest sens, au avut loc şi discuţii cu reprezentanţi ai Comisiei Europene (DG GROW). În opinia sa, criteriile pe care trebuie să le respecte o schemă de etichetare la nivel european privesc: fundamentarea ştiinţifică, informarea corectă a consumatorilor (să nu-i inducă în eroare), respectarea produselor tradiţionale şi a specificităţilor dietetice culturale”, au transmis reprezentanţii ANPC.

„Nutriscore nu informează corect”

„Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a arătat că sistemul Nutriscore, deşi utilizat în anumite lanţuri de supermagazine în România, nu informează suficient şi adecvat consumatorii, reprezentând de fapt o practică incorectă. Acesta nu prevede întreaga listă a ingredientelor unui produs (existând riscul de a nu avea informaţii despre componente cu efecte negative asupra sănătăţii), nu ia în considerare specificităţile geografice şi tipul de metabolism aferent, efectele asocierii de alimente sau categoriile de vârstă sau activitate (ex.: sportivi)”, mai arată ANPC.

De altfel, chiar Comitetul de conducere a Nutriscore a recunoscut că acesta trebuie revizuit. „Nutriscore nu poate pretinde că informează consumatorii asupra caracterului sănătos al produselor”, mai arată ei.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu