Share
Virusul corona nu afectează schimburile comerciale ale Maramureșului cu China

Virusul corona nu afectează schimburile comerciale ale Maramureșului cu China

562 de persoane au murit ca urmare a infectării cu noul coronavirus în China, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la circa 27.400 – anunțau autoritățile medicale de la Beijing, în dimineața zilei de 6 februarie. La nivel mondial, în 27 de țări au fost înregistrate aproape 230 de cazuri de infecție cu acest virus (și doar două decese)Cele mai multe dintre aceste persoane călătoriseră recent la Wuhan sau în alte zone din provincia Hubei sau erau turiști chinezi.  În genere, statele limitrofe au reacționat la această situație, închizând granițele cu China. Așa au procedat Rusia, Mongolia, iar Kazahstanul a decis suspendarea oricăror legături de transport cu țara vecină

În China, apariția focarului de coronavirus a afectat economia țării: gigantul suedez al mobilei Ikea a anunțat închiderea temporară a jumătate din cele 30 de filiale ale sale din China continentală, iar lanțul american de fast food McDonald’s și-a închis toate restaurantele din provincia Hubei. Desigur, un recul temporar va înregistra și turismul.

Schimburile comerciale cu China se desfășoară normal

Ce se întâmplă însă cu țările care importau produse din China? Întrebarea e valabilă și pentru Maramureș. Și e de ajuns să reamintim că asamblarea camionului Truston la ATP Truck din cadrul Grupului ATP Exodus Baia Mare se face cu subansamble importate din China. Mai mult, în octombrie 2018, Mircea Cirț, CEO-ul companiei maramureșene, a încheiat un parteneriat strategic cu firma chineză Tri-Ring Group Co., Ltd., chiar în orașul acesteia, Wuhan, considerat acum epicentrul focarului de infecție cu coronavirus.

Deocamdată, schimburile comerciale cu China se desfășoară normal, nefiind supuse vreunor restricții, astfel că nu afectează economia județului. ”Procesarea la vamă a importurilor din China se desfășoară la fel ca înainte. Nu s-au luat măsuri speciale nici măcar pentru cei care controlează transporturile venite din China. Două sunt motivele principale pentru această situație. De regulă, transporturile din China ajung la noi cam după o lună de la expediere. Asa se face că, în prezent,  încă se operează  cu mărfuri expediate înainte de apariția  focarului de infecție cu corona virus. Pe de altă parte, ni s-a explicat că acest virus nu rezistă pe durata transportului, că nu se ia de pe obiecte, ci se transmite prin aer, de la om la om. Ca atare, nici la secțiunea coletărie nu  s-au impus măsuri speciale de protecție” – a precizat Tiberiu Berindan, director adjunct al Vămii Baia Mare.

Noi nu putem expedia prin poștă scrisori și colete în China, dar chinezii pot trimite în România

Nici la oficiile poștale nu s-au luat măsuri speciale de protecție pentru cei care manipulează colete venite din China, iar motivațiile nu diferă de cele primate de la Vamă. ”O singură dispoziție am primit de la  apariția acestui virus și se referă la faptul că, deocamdată, nu mai preluăm expediții către China (nici scrisori, nici colete, nici pentru poșta rapidă)” – a declarat diriginta Oficiului Poștal nr.1 Baia Mare. Explicația ține de faptul că nu prea circulă avioane spre China. Dar spre noi coletele vin  fără probleme. De pildă, astăzi, 6 februarie, la Oficiul Poștal nr. 2 Baia Mare au sosit 150 de expediții plecate  din China.

Directorul Direcției de Sănătate Publică, dr. Rareș Pop,  a confirmat comportamentul noului coronavirus. ”Acesta se transmite numai prin aer și de la om la om. Așa încât în atenția instituției noastre intră doar cei  care vin din zona de focar din China sau care au intrat în contact cu persoane care au ajuns în acea zonă, a provinciei chineze Hubei. Desigur, în cazul în care  virusul ar suferi vreo mutație – știți că se întâmplă asta cu tulpinile de virus -, vom fi informați în timp util și vom adapta  măsurile la noua situație” – a precizat dr. Rareș Pop.

Important e că într-un județ în care economia nu prea duduie, măcar nu e ”virusată” de… coronavirus (A.G.)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu