Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 4 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 10 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 14 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
E Anul Nou! Împodobiţi-vă sufletul!
Nu putem trăi din amintiri. Deşi a fost un an din care acum, la ceas de bilanţ, avem ce ne aminti. Un an cu sentimente centenare amestecate: cu momente înălţătoare, dar şi cu o nouă confirmare a teoriei că de la sublim la ridicol e doar un pas. Un an în care am plâns de emoţie, dar în care ne-am şi jenat de ridicolul multor – a prea multor – situaţii politice.
Dacă v-aţi împodobit bradul cu rodul anului care a trecut şi casa cu vâsc, în semn de dragoste şi belşug pentru anul care vine, gândiţi-vă şi la voi!
Împodobiţi-vă! Împodobiţi-vă mintea, sufletul, casa, gândul! ”Împodobindu-se pe sine, trandafirul împodobeşte grădina” – spune Nietzsche, pledând pentru îmbogăţirea sufletească întru cunoaştere. Şi dacă azi, într-un câmp arid aţi fi singurul trandafir înflorit (fără nicio conotaţie politică actuală, doar Nietzsche nu ştia simbolurile partidelor româneşti), iar mâine va mai apărea unul, şi poimâine altul, în timp, buruienile vor fi tot mai puţine şi mai slabe.
Fiţi informaţi, ca să fiţi puternici! Să nu vă sperie ideea de a fi rebeli! Fiţi rebeli ”cu cauză”!
Nu ştiu de ce, de câte ori trebuie să fac o urare, să spun un îndemn, tot spre bibliotecă mă duc. Poate pentru că acolo începe totul. Sau ar trebui să înceapă.
Să fiţi şi să deveniţi ”oameni-cărţi”, precum cei din finalul filmului „Farenheit 451”, când lectura şi cartea renăşteau din propria cenuşă. Şi-atunci, nimic nu vă va putea învinge! Să fiţi modeşti, dar nu umili!
Să visaţi şi să aveţi curaj! Acea formă de curaj vecin cu respectul pentru valori şi cu agresivitatea pentru surogat, minciună, prostie, ipocrizie. Lăsând demnitatea să-şi urmeze cursul, nu fiţi amabili până la obedienţă, ci doar găsiţi-vă curajul de a spune pe nume lucrurilor!
Să respectaţi oamenii, sentimentele, valorile, neuitând nicio clipă că tot ceea ce rămâne după noi este doar ceea ce am oferit!
La mulţi ani!
Dana G. BUZURA