Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 10 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 15 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Editorial de Marian Ilea: Bogdan Vodă și lecția de demnitate
De câte ori te uiți înspre turnătoriile dintre politicieni te apucă scârba. Nu cred că în spațiul românesc se nasc tot soiul de pezevenghi apți să se dea în gât unul pe altul. Și, uite-așa, mă duce gândul la comuna maramureșeană Cuhea (Bogdan Vodă) când în perioada interbelică străbunicul meu a stat cinci ani la pușcărie fără să aibă nicio vină.
Într-o duminică din aprilie, la ieșirea din biserică, de fapt pe treptele bisericii, un tânăr a omorât un rival. Toată suflarea comunei a fost de față. Dar autoritățile n-au reușit să afle despre cine era vorba. Nici un cuher n-a văzut nimic. Ba că era cu spatele, ba că povestea cu un vecin, ba că nu era acolo…. cam astfel de răspunsuri au primit anchetatorii. Au reușit, totuși, să afle că strabunicul meu amenințase la cârciumă victima cu vreo lună în urmă. Și, uite așa, a ajuns la pușcărie. Și așa a stat vreo cinci ani p-acolo. N-a spus nimic. N-a dat în gât făptașul. Familia criminalului a avut grijă în toată acea perioadă de familia străbunicului meu. După cinci ani i-au dat drumul din lipsă de probe concludente.
Astfel de oameni s-au născut și au trăit în Maramureș. Nu tot soiul de potlogari ieftini ce toarnă în stânga și în dreapta până și lucruri care nu există. Cuhea (Bogdan Vodă) a fost în secolul paisprezece locul de reședință al voievozilor români din Maramureș.
Din Cuhea a plecat în anul 1359 voievodul Bogdan cu ostași cuheni în Moldova. În anul 1365, Ludovic I de Anjou a oferit drept recompensă Cuhea, Ieudul, Vișaele și Săcelul lui Balc și Drag.
Astea sunt rădacinile unei comunități ce și-a păstrat legea și cutumele până astăzi. Aici trăiesc oameni adevărați care oferă din când în cand lumii putrede din zilele noastre lecții de demnitate. Din păcate, puțini au ochi să le vadă sau urechi să le asculte.
Marian ILEA