Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 10 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 15 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Editorial de Marian Ilea: Parohul Artemiu Anderco, un simbol al Ieudului jumătății de secol 20
În Ieud, familia Anderco se afla la loc de cinste în istoria acestei emblematice așezări din Maramureșul Istoric. Artemiu Anderco s-a născut în 24 iunie 1882, la Odoreu, în familia pr. Vasile Anderco și a Tereziei Pop.
Provenind dintr-o familie de preoți, Artemiu Anderco urmează școala secundară la Satu Mare și apoi Teologia la Gherla. Se căsătorește cu Alexandrina, fiica preotului Alexandru Pop din Apa și a Elenei Breban. Din anul 1917 e numit paroh în Ieud, având și funcția de notar districtual.
Slujește la Biserica din Deal, cunoscută sub numele de „Biserica voievodului Balcu”. Ajunge protopop al tractului Iza, ridicat la rangul de arhidiacon. În noiembrie 1918 ajunge membru al Sfatului Național Român ales la Adunarea Populară din Piața Sighetului. La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, a condus delegația maramureșeană de pe Valea Izei. Între 1927 și 1928 a fost ales senator, reprezentând Maramureșul în Senat.
Artemiu Anderco a avut patru copii: Alexandrina (căsătorită cu avocatul Nicolae Boca), Artur (avocat 1908-1943, conducător al săptămânalului „Graiul Maramuresului” din Sighet), Tiberiu (mort în 1938) și Elena (căsătorită cu căpitanul Ștefan Dăncuș). Artemiu Anderco moare la 7 octombrie 1932, pe când primise titlul de arhidiacon onorar, fiind slujitor în aceeași parohie, Ieud. A fost înmormantat în cimitirul Bisericii din Deal din Ieud. Artemiu Anderco a avut vocația unui preot de țară, luptător pentru emanciparea țăranului din Maramureșul Istoric.
Fiul lui Artur Anderco rămâne în Maramureș și după Dictatul de la Viena, făcând front comun cu suferințele generate de ocupația maghiară. Parohul Artemiu Anderco este cel care a descoperit în podul Bisericii din Deal din Ieud celebrul manuscris „Codicele de la Ieud”, considerat a fi cea mai veche scriere în limba română. Dincolo de aceste date, parohul Artemiu Anderco rămâne și azi o legendă a unui Ieud care a dat în Maramureș preoți de o valoare morală excepțională. Unul dintre ei este cel despre care am scris astăzi. Chiar dacă s-a născut în Odoreu și a slujit în Ieud doar preț de 15 ani, ieudenii îl considera de când lumea de-al lor și așa va rămâne.
Marian ILEA
2 Comentarii în această postare
Bercesn Sidonia' Melania
Pios omagiu parintelui Anderco, cel care a slujit cu abnegatie in biserica din Deal a iudenilor, slujind in acelasi timp cauza nobila a romanilor din Ardeal, din Maramures, Unirea cu Tara visul de aur implinit la Alba Iulia in 1 Decembrie 1918.
danisclaud
Vajnic preot greco-catolic… Fiu al unei Biserici-martir, Biserica Română Unită, Greco-Catolică!