Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 32 minute în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 oră în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 2 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 5 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 6 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 7 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 7 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - în urmă
Editorialul de miercuri: Casa-muzeu evreiască „Elefant” din Vișeu de Sus
Comunitatea evreilor din Vișeu de Sus a fost înfloritoare până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. O treime din populația orașului era alcătuită din evrei care constituiau adevăratul motor economic al orașului. De la țărani agricultori la meseriași, pantofari, comercianți sau medici și până la evreul Alexander Elefant au avut un rol definitoriu pentru Vișeu de Sus. Evreul Elefant a avut în oraș prima fabrică de prelucrare a lemnului adus de pe Valea Vaserului.
Timp de câteva luni de zile, în gara Vișeu s-au format trenuri cu câte 12.000 de suflete care luau drumul lagărelor de exterminare. Evreii erau atât din Vișeu de Sus, cât și din văile, satele din Maramureșul Istoric. Casa Elefant e ultima casă tradițională care se află în Gara CFF, în încăperile ei aflându-se un adevărat muzeu minuscul din imagini, scrisori, obiecte și documente ce le-au aparținut celor din comunitatea evreiască.
Se păstrează, de asemenea, și o mică blibliotecă a casei transformată în muzeu, iar pentru cei care vizitează acest muzeu se poate servi cafea, ceaiuri condimentate cu povești despre vremurile de altădată.
Din evreii plecați doar șase au revenit acasă. Evreul Elefant a murit ucis de mâna comuniștilor fiindcă nu a avut nimic cu ei. Comuniștii i-au explicat că statul știe tot și că el poate fi asasinat.
Un astfel de simbol face parte dintr-un complex ca Mocănița, fiind o pată de culoare în peisajul acestei frumoase și performante zone astăzi turistice.
Marian ILEA
Citește și