Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - 7 ore în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - 7 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 8 ore în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 10 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - 14 ore în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - 15 ore în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - 15 ore în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 17 ore în urmă
În Moisei: Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Ioan Horea” ajunge la cea de-a XIII-a ediție - 18 ore în urmă
Maica Domnului, cinstită în a doua zi de Crăciun - 1 zi în urmă
Editorialul de miercuri: Din istoria vechilor stațiuni turistice balneare în Maramureșul istoric
Băile din Valea Vinului sunt cele mai vechi din Maramureșul istoric. În anul 1830 au apărut primele instalații balneare atunci când dr. Ioan Causz a fost la izvoare și a constatat efectele vindecătoare foarte pregnante pe care le aveau apele minerale. Avem aici ape minarele sulfuroase sau sulfatate, carbogazoase și bicarbonatate, feruginoase și clorosodice.
Prima stație de îmbuteliere a acestor ape în Maramureș a fost realizată pe Valea Vinului în anul 1846. Tot atunci s-a semnalat cea mai mare densitate de ape minerale din județ, peste 30. În anul 1848 cel mai cunoscut era izvorul Șimon.
În anul 1864 cel mai renumit izvor de pe Valea Vinului era cel din Jgheabul Căldării, el apărând și pe una dintre hărțile concretuale întocmite de către Szoltesz Antal.
Rămasă în uitare, această stațuine balneară are nevoie de fonduri pentru a redeveni ceea ce a fost odată. Construcția rețelelor de gaz și către Valea Vinului poate fi o șansă pentru dezvoltarea turistică a acestei zone. E de menționat că există acolo pensiuni și chiar un ștrand. Probabil că legătura dintre istorie de factură turistică și europenizarea turistică a Vișeului de Sus va renaște vechea stațiune balneară Valea Vinului.
Marian ILEA
Citește și
Editorialul de miercuri: Presa maramureșeană în prima jumătate a secolului trecut