2024, an bogat în activități pentru Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare - 8 minute în urmă
Târgul „Nunta de la A la Z” are loc în perioada 14 – 16 februarie - 1 oră în urmă
Ansamblul „Coconii Deseștiului” face înscrieri - 2 ore în urmă
Galeria Hollósy din cadrul Coloniei Pictorilor Baia Mare găzduiește cinci expoziții personale, care pot fi vizitate până la finalul lunii - 4 ore în urmă
Viorica Pop și aportul său deosebit în păstrarea culturii tradiționale din Țara Lăpușului - 17 ore în urmă
De vorbă cu talentata Alexandra Țară: „Muzica mă face să mă simt împlinită și sper ca, prin darul meu, să pot aduce bucurie și emoție celor care mă ascultă” - 18 ore în urmă
Mâine, în Baia Mare: Ceremonial militar și religios cu ocazia împlinirii a 15 ani de SMURD - 19 ore în urmă
Spectacol de Mica Unire organizat de Școala Populară de Artă din Baia Mare - în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (II) - în urmă
La Colegiul „Vasile Lucaciu” se organizează o simulare a examenului de admitere la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea - 1 zi în urmă
Editorialul de miercuri: Lacul Albastru băisprian, punctul de atracție al copilăriei mele
Când ne uităm cu atenție la studiile legate de Lacul Albastru și geneza lui observăm că acesta a fost cercetat de inginerul geolog Vasile Bologa, un pasionat de natură și de cultură în același timp.
Vasile Bologa ar merita un editorial numai despre activitatea sa culturală. Cât privește geneza Lacului Albastru și chimismul apei lui, este unicat în țară de aceea cu 25 de ani în urma a fost declarat monument al naturii.
Noi cei din cartier, copii fiind, plecam în excursiile duminicale spre Dealul Minei până la Borcut. De acolo, după o slănină friptă, o luam pe cărările spre Lacul Albastru. Coniferele din jurul lacului te încântă și astăzi, transformând zona în una de agrement. Povesteam seara în cartier despre diverse variante legate de Lacul Albastru și misterele pe care le ascunde. Copii cu imaginație bogată sau chiar oameni mari la fel de imaginativi, credeam că lacul se întinde prin galerii subterane până la Marea Neagra.
Legendele pe care le ascultam susțineau că mina prăbușită e foarte adâncă, iar deschiderea plină de apa lacului nu ar acoperi decât o mică parte din ea. Cu toate acestea, am aflat de la Vasile Bologa că din 1920 și până în prezent niciun băisprean nu s-a plâns că i se clatină casa. Lacul Albastru rămâne în continuare obtiectiv turistic, deorece culoarea apei se schimbă.
Format în urma inundării minei, apa e plină de sulfuri, iar culoarea e de un verde puternic, care bate lejer înspre albastru. Când înoată mai mulți în lac, atunci se poate observa mai cu pregnanță schimbarea culorii apei. Combinația chimică din lac a făcut ca aici să fie prezent și acidul sulfuric liber, în concentrație de 7,8 mg/l, iar PH-ul apei este 4. Se poate înota lejer în Lacul Albastru fără a avea vreun soi de probleme. De câte ori ne apropiam de el, trăiam cu impresia că vom intra în craterul unui vulcan. De pe un mal pe celalalt, distanța ar fi de 40-50 de metri, iar adâncimea apei are 4 metri.
Și pentru cei care nu trăiesc în Baia Sprie, dar stau în Baia Mare, merită făcută o excursie până la acest lac sulfuros care își schimbă culoarea în funcție de concentrația de sulfuri și ioni de cupru. Lacul Albastru este unic prin origine, atât prin chimisul apei, cât și prin felul în care s-a format, prin prăbușirea unei galerii de mină. Lăsând toate acestea ca o invitație la călătorie sau turism de scurtă și foarte scurtă durată, e bine să ne reamintim de geologul Vasile Bologa, cel care a studiat lacul și i-a dat dincolo de dimensiunea turistică și cea științifică!
Marian ILEA
Citește și
Editorialul de miercuri: Despre democrație sau ce s-a întâmplat în alegeri