Spectacol pentru copii: ”Gulliver în țara păpușilor” - 43 minute în urmă
Un an de întâlniri ale elevilor la limonadă cu polițiștii - 2 ore în urmă
Expoziția „Noi și ele”, autor Felix Aftene, va fi vernisată la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 2 ore în urmă
Înfrângere acasă pentru Minaur - 2 ore în urmă
”Retro Parada Primăverii”: Expoziţie şi paradă de vehicule istorice în Baia Mare - 3 ore în urmă
Timp de ani de zile, ororile s-au ascuns sub masca unei grădinițe - 3 ore în urmă
Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, marcată de Spitalul Județean Baia Mare în cadrul Centrului de Terapii Alternative Althera - 3 ore în urmă
America vs. Pinguinii: Trump declară război comercial insulelor Nelocuite! - 3 ore în urmă
Statul plătește mii de euro pentru sere și solarii - 4 ore în urmă
Elena Lupescu, mărturii dintr-o iubire sfârșită brusc - 4 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Uriașii, legenda, ortodoxia în comuna Rozavlea
Rozavlea ar putea deriva din slavonul Rozavlete, care înseamnă „a se revarsa”, sau de la sărbătoarea Rusaliilor. Bătrânii comunei susțin însă ca numele de Rozavlea ar fi rezultanta a unei legende.
Ei povestesc că în negura timpului Maramureșul istoric a fost locuit de oameni uriași. La un moment dat, pe locul numit ulterior Rozavlea a rămas doar un bătran care avea o fiică pe nume Rozalia. Plimbându-se pe malurile Izei, Rozalia a întâlnit un tânăr frumos, dar pitic de care s-a îndrăgostit. Pentru a putea fi împreună fata s-a rugat să fie mai mică, iar flăcăul mai mare. Ruga lor a fost ascultată, cei doi făcând nuntă mare. Se spune că din cei doi s-au născut primii rozavleni ai comunei care a primit numele de Rozalia, devenit ulterior Rozavlea.
Venind mai înspre zilele noastre, Rozavlea este una dintre vechile așezări din Maramureșul Voievodal locuită de „dacii liberi” din cele mai vechi timpuri. În vremea cnezatelor și voievodatelor, Rozavlea a făcut parte din Cnezatul de vale al Bogdăneştilor, fiind menționată printre satele stăpânite de Iuga, fratele lui Bogdan, înainte de anul 1353.
După 1424, așezarea devine centrul domeniilor urmaşilor lui Iuga „Possessio Rozalyia”. Tradiția spune că Rozavlea a fost un domeniu voievodal și a avut o mănăstire, dovadă stând denumirile din partea de jos a localității, dintre care amintim „șesu mănăstirii” și „dealul călugărului”.
P.S. Din această comună plină de istorie a apărut Preasfințitul Iustin, diriguitorul acestor minunate ținuturi ale Maramureșului întru ortodoxie!
Marian ILEA
Citește și