Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 4 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 10 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 14 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Piața Victoriei și PSD-ul paralel
Iar e bătaie pe – ba chiar și în – Piața Victoriei. Primărița capitalei, Gabriela Firea, a vrut să facă un târg de Crăciun în piață. S-au supărat (pseudo)reprezentanții curentului #rezist. Care au strigat: „Firea, nu uita/piața asta nu-i a ta”. Vreo 30 de cetățeni s-au apucat să dezasambleze din piață construcțiile provizorii care nu le aparțineau, așa cum nu le aparține nici piața. Căci în oglindă, se poate spune: „Haștag, nu uita /piața asta nu-i a ta”. Mâna de protestatari (deși cred că termenul corect e cel de provocatori) și-a motivat gestul într-un mod stupefiant: „piața trebuie să rămână liberă, pentru cazul că ne va veni chef să protestăm”. Și dă-i cu faptul că Piața Victoriei e simbolul protestelor. (Dacă ar mai pune mâna pe Google, ar afla că simbolul protestelor din România e o altă piață, cea a Universității, cu a sa Golaniadă). Dar nu e vina lor că România e, acum, țara lui poate și dacă. Poate protestăm, dacă ne vine. Dacă Firea a pus târgul aici, poate tocmai să nu avem unde protesta.
Admit că e foarte posibil – spre sigur – ca Gabriela Firea să fi amplasat cu premeditare Târgul de Crăciun în Piața Victoriei, tocmai pentru ca, între 5 și 17 decembrie, să ofere guvernului colinde certe și nu ipotetice huiduieli. Și astfel să facă un serviciu partidului său. Dar oportunitatea deciziilor nu mai poate fi cercetată de DNA, iar Firea nu a comis nicio ilegalitate și nu și-a depășit atribuțiile de serviciu. În timp ce organele de ordine nu prea și-au făcut atribuțiile de serviciu, motiv pentru care ministrul de Interne, Carmen Dan a dispus verificări. E de râsul curcilor ca 30 de persoane să împiedice „o autoritate publică să desfăşoare o activitate autorizată și mai multe persoane să intervină asupra unor bunuri care nu le aparţineau, riscând deteriorarea acestora”.
După astfel de cazuri, cam ce idee își fac străinii despre domnia legii la noi? Căci nerespectarea legii nu e chestiune ce derivă din democrație, ci mai degrabă din anarhie. Sau, la concret, dintr-o guvernare slabă, care permite așa ceva.
Slăbiciunea actualei puteri s-a văzut chiar după instalare, în ianuarie, când mișcarea „spontană” #rezist a ocupat Piața Victoriei. Ce face o putere care aplică, întocmai și la timp, legea? Acceptă că protestul inițial e spontan, dă termen rezonabil pentru a permite protestatarilor să se organizeze, să solicite și să obțină – fără piedici – autorizările necesare. Dacă după un ultimatum rezonabil,comunicat din timp pe toate canalele, nu se intră în legalitate, se iau măsurile pe care le prevedea legea (da, mergând chiar până la tunurile cu apă sau gaze). Nicăieri în lume nu există proteste spontane de luni de zile spontane, care să fie și oneste.
Faptul că atunci guvernul a preferat să tolereze nerespectarea legii, mizând pe faptul că protestatarii se vor plictisi în timp și vor pleca de bunăvoie acasă, ca și pasul înapoi făcut de Firea în privința târgului, reprezintă dovezi de slăbiciune și chestiuni care ne fac de cacao peste hotare. Cum slăbiciune și „cacao” la export este și moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva propriului guvern, moțiune care a și trecut!
De ce e guvernarea slabă? Pentru că nu funcționează coaliția PSD-Dragnea cu PSD-Tudose (sau cine o fi în spatele lor). Coaliția e slabă și pentru că tot vorbește să organizeze un miting „împotriva abuzurilor, ilegalităţilor, împotriva încălcării drepturilor cetăţeneşti, împotriva celor care nu înţeleg că a fost un vot acordat de popor”, de parcă n-ar fi la butoanele de execuție ale legislativului și executivului. Adică exact locul de unde se pot corija derapajele menționate. Corijare facilitată de o opoziție slabă și complicată de „statul paralel”. Dacă nu cumva e vorba chiar de PSD-ul paralel…
Ananei GAGNIUC