Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Români, sfinţiţi-vă locul!
E ziua ţării mele, ca şi cum ar fi ziua mamei. Şi mă gândesc că s-ar bucura să-i fac cadou o mărturisire: „De-acum un an, de când n-am mai vorbit, am citit câteva cărţi, am sădit câţiva pomi, mi-am îngrijit grădina, am aprins o lumânare la mormântul tatălui meu…” Şi mai vreau să-i mărturisesc că am auzit de prea multe ori întrebarea: „Ce-a făcut ţara mea pentru mine?” Şi că niciodată n-am simţit nevoia să plec privirea în căutarea unui răspuns sau să caut justificări pentru nemulţumirea care se citea uşor dincolo de întrebare. Ci, mai degrabă am fost tentată să o întorc: „Dar tu? Tu ce-ai făcut pentru ea?” Am simţit nevoia să spun că românul adevărat, omul simplu, nu aşteaptă să-i facă nimeni nimic. Oamenii simpli poate habar n-au cine e la cârma Guvernului sau a ministerului care nu le face drumul din sat de zeci de ani. Dar asta nu-i opreşte să meargă la biserică, să-şi poarte portul, să-şi are cum pot ogorul, să-şi adune ultimii bani ca să-şi trimită copiii la şcoală ca să-i facă „domni”. Şi nici nu-i determină să stea cu mâna-ntinsă.
Cu toţii avem nemulţumiri şi tristeţi, neîmpliniri şi speranţe. Ţara face cât poate, iar de la politicieni nu aştept nimic. Absolut nimic! Nu din resemnare, ci din realism. Însă de la mine am aşteptări. Mari! Şi mai am aşteptări de la românii simpli, de bună-credinţă, de la oamenii care trăiesc aici zi de zi, care nu vor să plece, să abandoneze. Şi aşteptările mele mai ţin de solidaritate. Iar când spun asta sugerez că mi-aş dori ca profesionalismul să fie solidar în toate şi mereu, şi total neîndurător cu diletantismul, cabotinismul şi mediocritatea. Spun că mi-aş dori o insurecţie a calităţii în faţa cantităţii. Că mi-aş dori un minimum de coagulare a celor buni în faţa celor care se proclamă buni şi nu sunt.
Şi aşteptările mele mai ţin de ceva: de patriotismul adevărat şi nepervertit, un termen prea uşor şi prea degrabă pus într-un con de umbră. Am asociat întotdeauna patriotismul cu buna-credinţă, cu dorinţa de a-ţi face ordine în propria grădină, de a-ţi înnobila şi cultiva propriul ogor, fără să laşi pe nimeni să pătrundă nechemat şi, mai ales, cu bocancii acolo. Şi când spun ogor spun ţară, spun curte, spun casă, spun şcoală, familie şi suflet. Am asociat patriotismul cu proverbul pur românesc „Omul sfinţeşte locul”.
Ce pot să spun de ziua ţării mele, decât: Români, sfinţiţi-vă locul! Îngrijiţi-vă mintea şi sufletul, cunoscând, citind, căutând, găsind, unind, iubind, şi mai ales, nelăsând pe alţii să gândească în locul vostru!
Fiţi aşa cum sunteţi, pentru că nicăieri fântânile nu sunt mai adânci şi grădinile din suflet nu sunt mai bogate! Vreau să cred că ştiţi acest lucru şi că l-aţi putea spune tuturor. Cu voce tare!
La mulţi ani, ţara mea, frumoasă şi, încă, bogată precum o sublimă rapsodie, adesea tristă, dar mereu uimitoare!
Dana G. BUZURA
4 Comentarii în această postare
Lucas
Foarte fain, Dana! Felicitări!!!
Dana Gagniuc
Mulţumesc mult!
Marchis Ioan
Mult succes.
Dana Gagniuc
Alese mulţumiri!