Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 12 minute în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 3 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 5 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 7 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 9 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 9 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 10 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 10 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 11 ore în urmă
Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 11 ore în urmă
China speră să-și reducă poluarea grație mașinilor electrice. Aceste automobile ridică însă noi probleme de mediu
Companiile producătoare de mașini electrice din China se gândesc deja la profituri frumoase, după ce țintele de poluare devin tot mai dure și clienții sunt încurajați să cumpere mașini electrice. Acestea par a fi viitorul, cel puțin atât timp cât hidrogenul nu va cunoaște un avans important. Pe de altă parte, nu rezolvă complet problemele de mediu, ba chiar ridică unele noi.
China are ținte ambițioase de poluare, dorește că până în 2060 să ajungă la neutralitate de emisii de carbon. Asta înseamnă că întreaga industrie electrică va fi direcționată către producătorii de electrice.
„Eu cred în mașini electrice, evident, sunt viitorul. Guvernele sprijină domeniul și mulți producători auto se reorientează. Va fi un trend, dar și o schimbare imperativă în viitor. Cred că peste 3, 5 sau 10 ani, vor fi tot mai multe mașini electrice pe stradă”, spune Jin Sheng, proprietar de mașînă electrică.
Guvernul chinez promovează intens vehiculele electrice
Guvernul chinez a promovat intens vehiculele electrice, de la cele 100% electrice până la variantele hibrid. Este o strategie de a reduce poluarea uriașă din orașe. Companiile producătoare au beneficiat astfel de subvenții și de facilități fiscale.
Vânzările de mașini electrice din China sunt așteptate să crească și cu 30-40%, până la 1,8 miliarde de unități anul acesta, potrivit unui sondaj din industrie făcut de asociația din China a producătorilor de autovehicule. Până în 2025, vânzările de mașini electrice ar putea reprezenta 20% din total, de la un procentaj de 5% în 2020.
„În primul rând, vedem o creștere uriașă a cererii din piață. Oamenii sunt foarte optimiști în ceea ce privește efectele benefice asupra mediului. Mașinile electrice înseamnă mai puțină poluare în orașe. Acum oamenii își fac opinii despre mașinile electrice, se familiarizează cu ele și le vor lua în considerare atunci când vor face o achiziție”, spune Wu Jiaxian, manager de magazin.
Obiecțiile activiștilor de mediu
Pe de altă parte, dacă ne referim strict la problemele de mediu, lucrurile nu stau chiar așa. Unii activiști de mediu arată că producția de mașini electrice este mai poluantă decât cea pentru mașini clasice. Și asta din cauza bateriilor. Acestea au o problemă în producție, dar și la reciclare, fiind un proces greoi și fără multe soluții eficiente în aceste momente.
Și încă un aspect ar fi energia utilizată pentru încărcarea mașinilor electrice. În China, în mare parte, două treimi din total, se folosește energie bazată pe cărbune. Deci mașinile sunt electrice, dar pentru încărcarea bateriilor folosim energii poluante. Și la acest capitol China promita să ia măsuri și să scadă cu o treime energia pe bază de cărbune în următorii ani. Însă este o schimbare complicată, ce necesta multe investiții și o interconectare a mai multor sectoare.
În acest moment, China este responsabilă pentru 29% din emisiile globale de dioxid de carbon.
Sursa – digi24.ro