La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 41 minute în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 1 oră în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 3 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 14 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 14 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 18 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Coronavirus: Principalele măsuri luate în țările din Europa
Punere în izolare, şcoli, magazine şi frontiere închise, reuniuni interzise, stare de alertă sau stare de urgență – acestea sunt doar câteva dintre principalele măsuri luate în Europa pentru a lupta împotriva propagării noului coronavirus, relatează digi24.ro.
Stare de alarmă în Spania
Guvernul spaniol îşi va asuma controlul tuturor forţelor de poliţie regionale şi locale din ţară şi va avea liste ale Forţelor Armate, pentru eventualitatea în care va fi nevoie să le utilizeze, în cadrul stării de alarmă decretate sâmbătă pe o perioadă de 15 zile pentru combaterea coronavirusului. Guvernul spaniol impune o carantină cvasitotală, adică spaniolii îşi vor putea părăsi locuinţele doar pentru a se duce la muncă sau pentru a face cumpărături de primă necesitate. În plus, executivul va prelua controlul tuturor resurselor sanitare din ţară şi va fi „autoritatea competentă” în întreaga Spanie. Astfel, guvernul spaniol a restrâns libertatea de mişcare în întreaga ţară, cu excepţia motivelor excepţionale. Măsurile cele mai drastice aprobate de guvernul spaniol în ultimele decenii includ închiderea şcolilor la nivel naţional, precum şi a centrelor comerciale neesenţiale, a centrelor sportive şi culturale. Transportul feroviar pe distanţe medii va fi redus.
Izolare la domiciliu
Italienii vor rămâne în case până la 3 aprilie, pot ieşi doar pentru a se duce la lucru, la spital şi pentru a-şi cumpăra de mâncare.
Patru localităţi catalane din Spania sunt puse în izolare, la fel şi trei sate din Austria. În plus, austriecii care vin din Italia vor fi puşi în carantină.
În Slovacia, Croaţia, Letonia, Estonia, în Moscova (Rusia) şi în Norvegia (cu excepţia cetăţenilor din ţările nordice), cetăţenii care revin din principalele focare de contaminare trebuie să intre în autoizolare. Germania recomandă acelaşi lucru.
Pasagerii aflaţi pe nave de croazieră nu vor putea debarca în Spania şi Portugalia şi nici în mai multe oraşe norvegiene şi franceze.
Frontiere controlate sau închise
Republica Cehă, Ungaria, Cipru, Danemarca, Lituania şi Slovacia îşi închid, total sau parțial, frontierele pentru străini (Slovacia acceptă polonezi).
Ucraina suspendă legăturile aeriene.
Rusia va reduce de luni zborurile cu Uniunea Europeană. Rusia îşi va închide duminică frontierele terestre cu Norvegia şi Polonia.
La rândul ei, Polonia impune controale sanitare la frontiere.
Austria a suspendat legăturile feroviare şi şi-a închis practic frontiera terestră cu Italia. Legăturile aeriene cu Italia, Franţa, Spania şi Elveţia sunt suspendate.
Mai multe ţări, inclusiv România, şi-au suspendat şi ele conexiunile aeriene cu Italia.
Slovenia a instaurat controale sanitare la frontiere.
Elveţia a închis mai multe posturi de frontieră secundare cu Italia, pe unde soseau lucrătorii transfrontalieri. Această ţară a decis să reintroducă „de la caz la caz” controalele Schengen la toate frontierele.
Şcoli închise
Şcolile şi universităţile sunt închise în Italia, Polonia, Grecia, Irlanda, Republica Cehă, România, Ucraina, Slovacia, Slovenia, Lituania, Norvegia, Danemarca, Luxemburg, Austria, Bulgaria şi Turcia. Cursurile nu se vor ţine începând de luni nici în Belgia, Franţa, Portugalia, Elveţia, Croaţia, Spania şi în majoritatea landurilor germane.
Adunări interzise
În Italia, Belgia şi Cipru sunt interzise orice fel de reuniuni.
Republica Cehă interzice adunările cu mai mult de 30 de persoane.
În România sunt interzise adunările cu peste 50 de persoane.
Adunările de peste 100 de persoane sunt interzise în Franţa, Danemarca, Islanda (începând de duminică, de la miezul nopţii), Elveţia şi Olanda, precum şi în Austria şi Ungaria pentru întâlnirile care au loc în interior (500 în aer liber).
Finlanda şi Suedia interzic adunările cu peste 500 de oameni.
La Moscova nu sunt permise adunările de peste 5.000 de persoane.
Transport perturbat
În Italia, al doilea aeroport din Roma, Ciampino, a fost închis, iar unul dintre cele trei terminale ale principalului aeroport din Roma, Fiumicino, va fi închis începând de marţi.
Aeroporturile internaţionale slovace sunt închise.
Norvegia a anunţat sâmbătă că îşi va închide porturile şi aeroporturile şi va întări controalele la frontieră începând de luni.
Alegeri
Alegerile locale britanice, prevăzute pentru luna mai, au fost amânate cu un an.
În Italia, alegerile regionale din primăvară ar putea fi amânate, potrivit presei.
În schimb, în Franţa, alegerile municipale vor avea loc duminică.