Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 10 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 11 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 11 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 15 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 16 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 zile în urmă
„Dor de România – Maramureșul și Diaspora”, două zile de sărbătoare, cu bucurii și emoții, la Milano (GALERIE FOTO)
Reprezentanții Maramureșului au adus bucurie și emoție în sufletele românilor care trăiesc și muncesc în Italia, cu prilejul evenimentului „Dor de România – Maramureșul și Diaspora”, care s-a desfășurat în 16 și 17 noiembrie în Milano. Sute de români veniți din diverse zone ale Italiei, precum și numeroși localnici și străini aflați în trecere prin zonă au fost cuceriți de muzica, portul și dansurile artiștilor maramureșeni, de măiestria meșterilor populari și de savoarea preparatelor tradiționale românești.
Membri ai Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” au avut reprezentații de excepție, specifice Țării Maramureșului, Țării Chioarului, Transilvaniei, Moldovei și Țării Românești. Românii din diaspora prezenți la eveniment, fie ei din Maramureș ori din alte regiuni ale țării, au cântat, au dansat și s-au prins în horă împreună cu localnici din Milano.
Și Târgul „Bun de Maramureș” a constituit o atracție, una de-a binelea delicioasă, pentru invitații români și străini, care au avut prilejul să regăsească sau să descopere apetisantele produse culinare românești. În cadrul târgului, vizitatorii au admirat și au putut să cumpere obiecte artizanale meșteșugite cu migală de artiști populari din mai multe zone ale Maramureșului: costume din ciur tăiat, cămeși pentru toate vârstele, zgărdane și brățări, trăistuțe, jucării din lemn, păpuși tradiționale, dar și sticle artizanale cu cap sculptat.
Pe tot parcursul evenimentului, cei prezenți au avut prilejul să se cunoască și să discute despre coagularea comunității românești din zona Milano, dar și despre păstrarea identității naționale și despre posibilități de a se întoarce acasă, în România. În acest sens, reprezentantul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare a încheiat un protocol de cooperare cu o asociație din Cremona, ca punct de plecare pentru înființarea unei minibiblioteci românești pentru diaspora din zonă.