Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 2 ore în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 3 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 5 ore în urmă
Tinerii din Sighet scapă de chirii exorbitante - 5 ore în urmă
Elevii Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet au demonstrat, încă o dată, pasiune și performanță în științele naturii - 5 ore în urmă
Duminica Floriilor: În Ciocotiș se va desfășura cea de-a X-a ediție a Concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 5 ore în urmă
„La crucea Ta cu toți venim”: Concert extraordinar de pricesne organizat în Sat Șugatag - 8 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 8 ore în urmă
Elevi premiați în cadrul concursului organizat de Jandarmeria Maramureș - 9 ore în urmă
Posibile modificări ale regulilor din fotbal: noile propuneri ale IFAB - 9 ore în urmă
Netanyahu și Orban sfidează justiția globală
Într-o demonstrație de sfidare a normelor internaționale, premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează să efectueze o vizită oficială în Ungaria, unde se va întâlni cu omologul său, Viktor Orbán. Această călătorie are loc în ciuda mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele lui Netanyahu, sub acuzația de crime de război și crime împotriva umanității în Fâșia Gaza.
Viktor Orbán, cunoscut pentru relația sa strânsă cu Netanyahu, a anunțat încă din noiembrie 2024 intenția de a-l invita pe premierul israelian în Ungaria, declarând că mandatul CPI nu va fi aplicat în țara sa. Orbán a calificat decizia CPI drept „greșită” și a subliniat că Netanyahu va putea purta discuții în Ungaria „în condiții de siguranță adecvate”.
Această vizită subliniază legăturile tot mai strânse între lideri care contestă autoritatea instituțiilor internaționale. Orbán, care a fost la putere în Ungaria timp de peste două decenii, a avut frecvent conflicte cu Uniunea Europeană privind respectarea standardelor democratice. În mod similar, Netanyahu, aflat la conducerea Israelului de mai mulți ani, se confruntă cu acuzații grave la nivel internațional.
Vizita lui Netanyahu în Ungaria ridică întrebări despre eficacitatea mandatelor emise de CPI și despre solidaritatea internațională în aplicarea justiției. Deși Ungaria este semnatară a Statutului de la Roma, care stă la baza CPI, guvernul lui Orbán a declarat că nu va respecta mandatul de arestare.
Această situație evidențiază provocările cu care se confruntă comunitatea internațională în menținerea ordinii și aplicarea legii în fața liderilor care contestă normele stabilite. Pe măsură ce astfel de alianțe se formează, devine tot mai clar că sistemul internațional de justiție se confruntă cu obstacole semnificative în impunerea responsabilității la cel mai înalt nivel.
Se naște o întrebare: dacă un cetățean obișnuit ar fi fost condamnat pentru o infracțiune mai puțin gravă, ar fi avut vreo șansă să călătorească liber, sfidând justiția internațională, așa cum o face Netanyahu? Tu ce părere ai?
Vasile Petrovan