Maramureșeanul Bogdan Roman, cel mai valoros sportiv al României la categoria 13-15 ani la Campionatul Național de Taekwon-Do ITF - 10 ore în urmă
Biserica „Cuvioasa Parascheva” din Desești, singura biserică de lemn din patrimoniul UNESCO în care se slujește în mod permanent - 14 ore în urmă
Gică Hagi, decorat cu ”Steaua României” în grad de cavaler - 14 ore în urmă
Adie vântul schimbării în AUR? Claudiu Târziu se delimitează (parțial) de declarațiile lui Călin Georgescu - 14 ore în urmă
Monahul Efrem de la Mănăstirea Bixad a trecut la cele veșnice; Era maramureșean la origine - 15 ore în urmă
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David vine la Baia Mare - 15 ore în urmă
Sezonul vacanțelor începe cu o schimbare importantă la Wizz Air: fără bani cash la bord! - 19 ore în urmă
România blindează granițele! Importurile de carne și lapte din Ungaria, suspendate de urgență - în urmă
O nouă acțiune de donare de sânge la Seini - în urmă
Ziua în care „Deșteaptă-te, române!” a răsunat în Basarabia - în urmă
Noua delicatesă europeană oficializată de Comisia Europeană
Începând din 10 februarie, europenii au un nou ingredient pe lista oficială a alimentelor aprobate: pudra din larvele gândacului de făină (Tenebrio molitor). Decizia a fost oficializată de Comisia Europeană printr-un regulament semnat de Ursula von der Leyen și publicat pe site-ul oficial al instituției.
Astfel, firma franceză Nutri’Earth a primit exclusivitate pentru a introduce pe piață acest produs timp de cinci ani. Pudra, tratată cu radiații UV, va putea fi folosită ca ingredient într-o varietate de produse alimentare, de la brânzeturi și gemuri până la paste și pâine.
Așa-numitul concept de „Novel Food” (Alimente Noi) permite introducerea pe piață a produselor care nu au fost consumate în mod semnificativ înainte de 15 mai 1997, iar insectele par să fie noua tendință alimentară promovată de UE. Decizia vine în contextul unei strategii mai ample, Farm to Fork, prin care se încearcă reducerea impactului ecologic al producției tradiționale de proteine animale.
Deși Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) dă asigurări că pudra din viermi este „sigură”, reacțiile nu au întârziat să apară. În Parlamentul European, câțiva eurodeputați au încercat să blocheze măsura, considerând-o „o insultă pentru fermierii europeni”, însă fără succes. Între timp, în Polonia, batoanele proteice din greieri și snacks-urile cu viermi sunt deja disponibile la raft.
În timp ce Comisia Europeană vorbește despre sustenabilitate și inovație, rămâne de văzut cât de deschiși vor fi consumatorii europeni să includă aceste ingrediente în dieta lor zilnică. Până atunci, cel puțin un lucru e sigur: meniul viitorului devine din ce în ce mai… surprinzător.
Vasile Petrovan