Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 15 ore în urmă
Slovacia, prima ţară din lume care testează în masă; Două treimi din populație s-a testat deja pentru Covid-19
De câteva luni bune în România este pandemie. Autoritățile au impus diferite măsuri, însă lucrurile nu par să se rezolve. Unii sunt de părere că ar trebui să se facă mai multe teste, iar cei pozitivi să fie descoperiți și tratați. O astfel de măsură a fost luată deja, însă nu la noi.
Slovacia este prima ţară din lume care testează în masă. Nu este obligatoriu să te testezi, dar dacă eşti prins pe stradă fără rezultatul unui test negativ poţi fi amendat.
Slovacii fac teste rapide antigen, cu rezultat în 30 de minute. Testele antigen nu au rezultate sigure, dar pot identifica 7 din 10 cazuri de infectare. Dacă sunt pozitivi, slovacii sunt supraveghetaţi de medicii de familie şi stau izolați zece zile, potrivit digi24.ro.
De exemplu, în weekend, peste 3,6 milioane de cetăţeni, reprezentând circa două treimi din populaţia Slovaciei, au participat la programul naţional de testare gratuită pentru COVID-19, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Potrivit datelor anunţate de premierul Igor Matovic, 38.359 dintre persoanele testate, respectiv 1,06%, au avut rezultat pozitiv şi trebuie să se autoizoleze la domiciliu; la fel şi persoanele care nu s-au testat.
Deşi criticat în special pentru faptul că testele antigen rapide folosite în această campanie sunt mai puţin precise decât testele moleculare PCR, şeful guvernului de la Bratislava a susţinut acest program ca o modalitate de a încetini răspândirea virusului şi de a evita un nou ”lockdown”.
”Da, în Europa se spune că singura cale de a ieşi din pandemie este izolarea. Dar noi am demonstrat că nu este aşa”, a mai spus Matovic, citat de EFE.
”Cred cu tărie că această soluţie va funcţiona în Slovacia cu condiţia ca aceia care au primit certificatul că sunt negativi să fie în continuare responsabili, iar aceia care au primit rezultat pozitiv să rămână în carantină cu familia”, a insistat premierul.
Răspunzând criticilor privind acurateţea rezultatelor date de testele antigen, el a apreciat că şi dacă numai jumătate din aceste rezultate sunt corecte acest lucru este de mare ajutor în combaterea pandemiei.
Persoanele care nu au participat la acest program de testare au ca alternative fie să prezinte un test PCR negativ efectuat la un centru privat, fie să se autoizoleze la domiciliu timp de o săptămână. Preşedinta Zuzana Caputova nu a fost de acord cu această obligaţie, dar guvernul şi-a impus punctul de vedere.
Peste 46.000 de persoane, dintre care 6.000 de militari, au participat la operaţiunea de testare la nivel naţional, care va fi repetată în weekendul următor.