Naționala U19 și-a aflat adversarii din grupele Euro 2025 - 5 ore în urmă
Cum a fost primită delegația Congresului SUA la București - 6 ore în urmă
Victorie în deplasare pentru Minaur, care și-a asigurat un loc de cupă europeană - 6 ore în urmă
Energie, eleganță și emoție la balul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare - 7 ore în urmă
Elevi maramureșeni premiați la Olimpiada Națională de Fizică - 7 ore în urmă
Cine știe cât plătim pentru spectacolul politic? - 8 ore în urmă
Várvédő Zsolt: Mulțumită artiștilor băimăreni, sunt omul care sunt - 8 ore în urmă
Festivalul folcloric „Joc de pe Cosău” va avea loc în Sârbi în a treia zi de Paști - 10 ore în urmă
Jocuri pierdute din copilăria generației cu cheia la gât - 12 ore în urmă
O poveste dureroasă, cu final fericit - 14 ore în urmă
Viktor Orbán cere scăderea prețurilor în Ungaria sau impune plafonări
Într-un interviu acordat postului public de radio Kossuth, în cadrul emisiunii „Jó reggelt, Magyarország!” (Bună dimineața, Ungaria!), premierul maghiar Viktor Orbán a emis un ultimatum lanțurilor de supermarketuri din țară, acordându-le o săptămână pentru a reduce prețurile, în caz contrar urmând să impună reglementări de plafonare a prețurilor.
Premierul a subliniat că, deși discuțiile cu retailerii privind reducerea marjelor de profit sunt în desfășurare, progresul este insuficient de rapid. El a menționat că preferă să evite intervențiile de reglementare care afectează prețurile sau profiturile comercianților, dar a avertizat că va fi nevoit să recurgă la astfel de măsuri brutale dacă prețurile nu scad.
În paralel, tot mai mulți cetățeni maghiari aleg să își facă cumpărăturile în orașele de graniță din România, unde prețurile la produsele alimentare de bază, carburanți și materiale de construcții sunt mai accesibile.
Această tendință a fost accentuată de eliminarea controalelor de la frontieră după aderarea României la Spațiul Schengen, facilitând astfel deplasările pentru cumpărături. Unii maghiari estimează economii de aproximativ 20.000 de forinți (aproximativ 250 lei) la o sesiune de cumpărături în România, ceea ce îi determină să vină mai des pentru aprovizionare.
Situația actuală reflectă o inversare a tendinței de acum câțiva ani, când românii erau cei care mergeau la cumpărături în Ungaria, atrași de prețurile mai mici. Creșterea TVA-ului și a prețurilor în țara vecină a schimbat însă acest obicei, făcând ca România să devină o destinație atractivă pentru cumpărătorii maghiari în căutare de produse mai ieftine.
Vasile Petrovan