Astăzi despre Groenlanda, la 92 de ani de la un furt eșuat - 15 minute în urmă
În căutarea unui președinte - 3 ore în urmă
Asociația ”Sub Stejar” și demersul său de combatere a fenomenului bullying - 6 ore în urmă
CSM Sighet, trei victorii din trei meciuri în play-out - 8 ore în urmă
Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 9 ore în urmă
Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 12 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 13 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 13 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 14 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 14 ore în urmă
1 aprilie, o zi a păcălelilor dar și a superstițiilor
Obiceiul de a face farse își are originile din secolul al XVI, apărând pentru prima oară în Franța.Una din explicațiile acestei tradiții este următoarea: în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate.
Este celebrată și în ziua de azi în mai multe țări de pe glob .Ziua păcălelilor este ziua când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului sau unui membru din familie.
Obiceiul de a păcăli ar data din timpul Romei Antice, spun unii istorici, şi ar fi fost inclus în cadrul serbărilor ”Hilaria” pe care romanii le organizau pe 25 martie. Râzând şi glumind, romanii celebrau echinocțiul şi instalarea primăverii, care de multe ori joacă feste şi păcălește oamenii cu schimbări bruște şi capricioase ale vremii.
De-a lungul timpului s-a realizat un top al celor mai reușite farse. Primul loc este ocupat de farsa jucată de primăria orașului Köln (Germania), în 1993, celor care practicau jogging în parcul din centru. Gardienii i-au oprit pe alergători, spunându-le că tocmai a fost votată o lege, cărora dacă nu i se conformează, vor fi amendați. Gardienii spuneau că legea impune încadrarea alergătorului în limita de 6 km/h, nici mai mult, dar nici mai puțin. Motivul? O altă viteză ar fi deranjat veverițele din parc, aflate în perioada împerecherii.
Superstiții legate de păcălelile de 1 aprilie
- Se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul.
- Cei care nu tolerează sau nu gustă cu umor farsele vor avea şi ei ghinion.
- Se mai spune că, dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei.
- Bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârșitul vieții.
Lăcrimioara ZOTA