“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 2 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - 6 ore în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - 6 ore în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - 6 ore în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 9 ore în urmă
În Moisei: Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Ioan Horea” ajunge la cea de-a XIII-a ediție - 9 ore în urmă
Maica Domnului, cinstită în a doua zi de Crăciun - în urmă
În centrul orașului Cavnic va avea loc Festivalul „Parada Brondoșilor” - 1 zi în urmă
Săniuțele pe derdeluș au rămas o amintire - 1 zi în urmă
Elevii vor avea acces mai facil la programele cercetașilor - 1 zi în urmă
24 octombrie – Ziua Națiunilor Unite
Organizația Națiunilor Unite Unite și-a început oficial activitatea în anul 1945, când a avut loc Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite. Acestui document fondator a fost ratificat de către majoritatea semnatarilor săi, inclusiv a celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate. Scopul a fost acela de a menține pacea și securitatea internațională. A ajuns să fie una dintre cele mai mari și mai influente organizații globale, având în prezent 193 de state membre.
După Primul Război Mondial, Liga Națiunilor a fost creată ca o organizație internațională cu scopul de a preveni războaie și de a promova cooperarea. Totuși, Liga Națiunilor a eșuat în misiunea sa, neputând preveni izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Această experiență a demonstrat necesitatea unei organizații internaționale mai eficiente. În timpul războiului, la 1 ianuarie 1942, 26 de națiuni aliate, inclusiv SUA, Marea Britanie și Uniunea Sovietică, au semnat Declarația Națiunilor Unite, angajându-se să continue lupta împotriva puterilor Axei (Germania nazistă, Italia fascistă, Japonia imperială) și să nu facă pace separată. Această declarație a pregătit terenul pentru cooperare internațională postbelică. Au urmat: Conferința de la Dumbarton Oaks C(1944) și Conferința de la San Francisco (1945).Pe 24 octombrie 1945, ONU a fost oficial înființată, când majoritatea statelor fondatoare, inclusiv cele cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, au ratificat Carta.
Obiectivele ONU au fost:
- Menținerea păcii și securității internaționale – Prin prevenirea și rezolvarea conflictelor și prin mediere diplomatică.
- Dezvoltarea relațiilor amicale între națiuni – Pe baza respectului pentru principiul egalității drepturilor și autodeterminării popoarelor.
- Cooperare internațională – În domenii economice, sociale, culturale și umanitare, pentru a promova progresul și pentru a asigura respectarea drepturilor omului.
- Armonizarea acțiunilor națiunilor – În atingerea acestor obiective comune prin intermediul cooperării multilaterale.
Lăcrimioara ZOTA