181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 2 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 3 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 7 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 8 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
A fost spectacol de lumini strălucitoare, pe cerul României
Cea mai puternică furtună solară din ultimele decenii a făcut ca aurora boreală să fie vizibilă, în noaptea de 6 spre 7 octombrie, în aproape toată Europa, inclusiv în România. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite ale Americii a anunțat că avem de-a face cu o furtună geomagnetică de nivel G5, considerată „extremă”. Este prima furtună de acest tip care lovește planeta din 2003 și a generat o auroră boreală vizibilă chiar și în România. În țară, aurora boreală a putut fi observată în orașe precum București, Cluj, Arad, Satu Mare, Bacău și Oradea. De vineri seară au început să apară primele semne premergătoare momentului de intensitate maximă.
Aurora boreală apare sub forma unor perdele de lumini strălucitoare, ondulate pe cerul nopții, cu variații de culori de la verde la roz și stacojiu. Fenomenul este generat de particulele încărcate emise de soare care interacționează cu gazele din atmosfera Pământului. Culorile aurorii sunt determinate de tipurile de gaze din atmosferă care sunt energizate de aceste particule. Cele mai comune gaze, oxigenul și azotul, produc culori diferite: atomii de oxigen strălucesc în verde, cea mai frecventă culoare a aurorei, în timp ce atomii de azot emit nuanțe de violet, albastru și roz.
Lăcrimioara ZOTA