Share
A murit Mario Vargas Llosa

A murit Mario Vargas Llosa

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa a murit duminică, la vârsta de 89 de ani. S-a stins la Lima, înconjurat de familia sa și în pace, a scris fiul său Alvaro Vargas Llosa, un cunoscut comentator politic, pe X, potrivit Reuters.

Vargas Llosa a fost unul dintre protagoniștii boom-ului literaturii latino-americane din secolul al XX-lea, alături de scriitori precum columbianul Gabriel Garcia Marquez și argentinianul Julio Cortazar. În 2010 a câștigat Premiul Nobel pentru literatură.

„Geniul său intelectual și vasta sa operă vor rămâne o moștenire veșnică pentru generațiile viitoare”, a declarat președintele Peru, Dina Boluarte, într-o postare pe X, numindu-l „cel mai ilustru peruan din toate timpurile”.

A scris zeci de romane, piese de teatru și eseuri. ”Opera sa a traversat genurile și l-a consacrat ca o figură fundamentală a unei generații de scriitori care a dus la o renaștere a literaturii latino-americane”, notează Reuters.

”Opera unui autor este alimentată de propria sa experiență”

Născut la 28 martie 1936 în Arequipa, Peru, din părinți din clasa de mijloc, Vargas Llosa s-a inspirat frecvent în scrierile sale din experiența personală. Bunăoară primul său roman, ”Orașul și câinii” (1963), se baza în mare măsură pe viața sa de cadet la o școală militară din Lima, în timp ce gândurile sale din 1993, din ”Peștele în apă”, se concentrau asupra candidaturii sale la președinție din 1990. Alte lucrări au exprimat o preocupare profundă pentru țara sa. „Povestașul” (1987), spre exemplu, nuanțează ciocnirea culturilor indigene și europene în Peru. Pe măsură ce gama sa de experiențe a crescut, Vargas Llosa a experimentat continuu. ”Opera unui autor este alimentată de propria sa experiență și, de-a lungul anilor, devine mai bogată”, a declarat Vargas Llosa pentru Reuters într-un interviu acordat la Madrid în 2001.

O viață de roman

Viața sa personală a fost demnă de un roman în sine. De altfel, cartea ”Mătușa Julia și condeierul” (1977) a avut o oarecare legătură cu povestea primei sale căsătorii, la vârsta de 19 ani, cu Julia Urquidi, o femeie cu 10 ani mai în vârstă decât el și mătușă prin alianță (fosta soție a fratelui mamei sale). A doua soție a fost o verișoară primară, Patricia, pe care a părăsit-o în 2015, după 50 de ani, pentru Isabel Preysler, mama cântărețului Enrique Iglesias. Această din urmă relație s-a încheiat în 2022. Cu Patricia a avut trei copii.

Scriitorul și politica

Vargas Llosa a cochetat și cu politica. A renunțat de timpuriu la ideile socialiste, care erau îmbrățișate de mulți dintre colegii săi scriitori, iar implicarea în politică și opiniile sale conservatoare au deranjat o mare parte a clasei intelectuale de stânga din America Latină. În 1990, a candidat pentru funcția de președinte al Peru, afirmând că dorește să salveze țara de haosul economic și de o insurgență marxistă. A pierdut în fața lui Alberto Fujimori, un profesor universitar necunoscut pe atunci, care avea să fie mai apoi încarcerat pentru încălcarea drepturilor omului și corupție.

Frustrat de înfrângerea în alegeri, scriitorul s-a mutat în Spania, dar a rămas influent în America Latină, criticând dur un nou val de lideri stridenți de stânga, conduși de președintele venezuelean de atunci, Hugo Chavez.

Vargas Llosa a declarat că a fost un politician reticent atunci când a candidat pentru funcția de președinte al Peru. ”În realitate, nu am avut niciodată o carieră politică”, a spus odată Vargas Llosa, potrivit sursei citate. „Am luat parte la politică în circumstanțe foarte speciale și am spus întotdeauna că, indiferent dacă voi câștiga sau voi pierde alegerile, mă voi întoarce la munca mea literară, intelectuală, nu la politică.”

Cât despre cauza morții scriitorului, familia nu a făcut-o publică. A anunțat însă că  trupul lui Vargas Llosa va fi incinerat, așa cum și-a dorit, și că nu va avea loc nicio ceremonie publică.

Tiberiu Sabo

Sursa foto: Wikipedia


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu