Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 6 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 6 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 11 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 11 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 12 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 15 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 16 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 17 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Animația se sărbătorește internațional la data de 28 octombrie
Ziua internațională a animației se sărbătorește, anual, în data de 28 octombrie, din inițiativa Asociației Internaționale de Film Animat, membră a UNESCO. Ziua internațională a animației a fost marcată, în premieră, în 2002, pentru ca în ultimii ani să fie aniversată în peste 50 de țări din toată lumea. La 28 octombrie 1892, la Musee Grevin din Paris, a fost proiectat primul film animat din istorie. Pelicula s-a numit ”Pauvre Pierrot”, a cuprins 500 de imagini pictate şi rula timp de 15 minute. A fost o realizare a inventatorului Charles-Emile Reynaud.
Primul film românesc de animaţie este considerat „Păcală în lună”, în regia lui Aurel Petrescu (1897-1948). În presa vremii, pelicula a fost anunţată ca fiind „o comedie bufă cu desene animate”. A avut premiera la 4 aprilie 1920, la cinema „Cercul Militar”, arată istoriafilmuluiromanesc.ro. Din păcate, filmul s-a pierdut. Prima animaţie românească păstrată a fost creată de Marin Iorda (1901-1972). Intitulată „Haplea”, pelicula este inspirată din caricaturile lui Iorda, după scenariul lui Nicolae Batzaria. Unul dintre marile triumfuri ale animaţiei româneşti s-a petrecut în anul 1957, atunci când trofeul Palme d’Or pentru scurt-metraj i-a fost decernat lui Ion Popescu-Gopo pentru pelicula animată ”Scurtă istorie”. Acesta a fost primul premiu Cannes, obținut de cinematografia românească.
Printre evenimentele programate cu acest prilej se numără proiecţii de film animat şi demonstraţii legate de tehnica realizării unui film animat. Acest al doilea aspect este cu atât mai interesant cu cât filmul animat nu presupune lucrul doar cu desene sau picturi, ci şi cu marionete, figurine de lut sau din hârtie.
Lăcrimioara ZOTA