Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 5 ore în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 6 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 8 ore în urmă
Tinerii din Sighet scapă de chirii exorbitante - 8 ore în urmă
Elevii Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet au demonstrat, încă o dată, pasiune și performanță în științele naturii - 8 ore în urmă
Duminica Floriilor: În Ciocotiș se va desfășura cea de-a X-a ediție a Concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 8 ore în urmă
„La crucea Ta cu toți venim”: Concert extraordinar de pricesne organizat în Sat Șugatag - 11 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 11 ore în urmă
Elevi premiați în cadrul concursului organizat de Jandarmeria Maramureș - 12 ore în urmă
Posibile modificări ale regulilor din fotbal: noile propuneri ale IFAB - 12 ore în urmă
Bolile cardiovasculare, principala cauză a deceselor
La fiecare 30 de minute, un român moare în urma unui infarct. În România, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces, contribuind cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. Informațiile au fost furnizate de consilierul prezidenţial Diana Păun.
„În România, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a deceselor. Media în România este de 109 decese la 100.000 de locuitori, în comparaţie cu media Uniunii Europene de 44. (…)”
Potrivit consilierului prezidenţial, cauzele bolilor cardiovasculare şi ale cardiomiopatiei sunt multiple şi se datorează unor factori nutriţionali, psihosociali şi organici diverşi. Există factori de risc controlabili, a căror gestionare printr-un stil de viaţă sănătos poate duce la prevenirea bolilor cardiovasculare: obezitate, dislipidemie, fumat, diabet, inactivitate fizică şi stres.
„Printre factorii de risc ai cardiomiopatiei se numără obezitatea şi consumul cronic de alcool”, a mai menţionat Diana Păun. Ea a subliniat că un alt factor de risc în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare este consumul de droguri şi chiar de steroizi anabolizanţi.
„Trebuie să luăm în considerare şi consecinţele economice şi sociale semnificative asociate gestionării acestor afecţiuni şi a dizabilităţilor pe care le provoacă”, a afirmat Păun, citat de Agerpres.
Prevenția cardiovasculară presupune un regim alimentar sănătos, efort fizic regulat, evitarea fumatului activ și pasiv, menținerea unei greutăți corporale normale. Regimul alimentar recomandat de către medicul cardiolog este unul sărac în sare și bogat în legume, fructe proaspete și fibre.
Lăcrimioara ZOTA