S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 oră în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 3 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 3 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 4 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 15 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 17 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
Calea Lactee va putea fi văzută cu ochiul liber în lunile iulie și august
Calea Lactee va fi vizibilă cu ochiul liber vara aceasta, în special în iulie și august, în emisfera nordică. Pentru a observa Calea Lactee fără un telescop, aveți nevoie de un cer senin și de locuri întunecate, izolate, departe de zone aglomerate. Cele mai bune nopți pentru a vedea galaxia sunt cele în care Luna nu este foarte strălucitoare. Condițiile meteorologice trebuie să fie favorabile pentru ca ochii să aibă timp pentru a se adapta la întuneric. Este recomandat să evitați sursele de lumină artificială cum ar fi smartphone-urile și să utilizați platforme care vă pot ghida către locuri mai ferite. Deși galaxia poate fi văzută cu ochiul liber, cei care folosesc binocluri și telescoape se pot bucura de o experiență cu totul specială, fiind posibilă chiar și observarea celei mai masive găuri negre din centrul acesteia.
În ultimii ani, cercetările astronomice au adus la lumină mai multe descoperiri și observații interesante. În 2020, astronomii au identificat un nor gigantic de hidrogen cosmic care se apropie de Calea Lactee. Acest nor, denumit „Complexul Magellan”, este considerat a fi o relicvă dintr-o galaxie satelit care a interacționat cu Calea Lactee în trecutul său. S-au descoperit mai multe găuri negre supermasive în centrul galactic al Căii Lactee. Observațiile detaliate au arătat că aceste găuri negre sunt înconjurare de stele care orbitează în jurul lor și strălucesc în funcție de poziția în care se află.
Lăcrimioara ZOTA