Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 2 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 3 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 4 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 4 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 5 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 5 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 9 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 15 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 17 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Când va avea loc echinocțiul de toamnă
Echinocțiul de toamnă începe în acest an duminică, 22 septembrie 2024, la ora 15:44, ora României. De la această dată intrăm oficial în toamnă și vom pierde în medie 4 minute de soare în fiecare zi, până la 21 decembrie, când va avea loc solstițiul de iarnă. De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.
Echinocțiul este un moment astronomic în care lungimea zilei este egală cu lungimea nopții. În fiecare an, există două echinocții: unul între 19 și 21 martie, când trecem de la iarnă la primăvară în emisfera nordică, și al doilea între 21 și 24 septembrie, când lăsăm vara în urmă și intrăm în toamnă, tot în emisfera nordică. Echinocțiul nu este un fenomen care se desfășoară doar pe Pământ, manifestându-se și pe alte planete din sistemul solar, atunci când orbita și înclinarea planetelor față de Soare permit o distribuție egală a luminii între emisfere.
Lăcrimioara ZOTA