Share
Ciuperci cât cuprinzi cu privirea, în pădurile din Maramureș

Ciuperci cât cuprinzi cu privirea, în pădurile din Maramureș

După ploile din ultima perioadă, în pădurile din Maramureș și-au făcut apariția delicatesele toamnei, ciupercile. Deci, putem spune că suntem în plin sezon de toamnă în ciupercărit. Ciupercile sunt printre cele mai vechi specii vegetale apărute pe pământ și au stârnit, de-a lungul timpului, atât poftele gurmanzilor, cât și povești dintre cele mai ciudate. Vechii greci erau convinși că ciupercile apăreau acolo unde fulgerul lovește pământul. În Egipt erau considerate plante nemuritoare, fiind consumate doar de faraoni, iar romanii considerau ciupercile hrana dată de zei. Ele pot înlocui cu succes carnea, având un conținut crescut de proteine, fiind astfel utilizate cu ușurință în rețetele de post. Cele mai căutate și preferate specii, sunt hribii. Cu un conținut bogat în minerale și vitamine, din componența lor lipsesc zaharurile și lipidele. Elementele nutritive pe care le au sunt ușor asimilate de organism. Potrivit unor studii de laborator, cantitatea de potasiu de care dispun contribuie la menținerea unei presiuni sanguine scăzute și au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. Hribii sunt considerați ciuperci de calitate superioară, atât ca gust, cât și ca textură.

Pot fi consumați în stare proaspătă, imediat ce sunt recoltați, dar pot fi puși și la deshidratat și consumați mai târziu. În stare proaspătă, îi putem prepara în diverse feluri, de la a fi trași la tigaie și serviți cu usturoi, la diverse supe creme, tocănițe, sau în diverse combinații cu paste, cu orez, etc. Ciupercile pot fi gătite in foarte multe feluri: garnituri simple (ciuperci pe grătar, la cuptor, cu cașcaval și verdețuri, sau în combinații de legume, supe și sufleuri de ciuperci, tocănițe și tarte, omlete și chiftele, în combinații savuroase cu pui, vită și legume. Ciupercile sunt ușor de conservat pentru iarnă: în oțet, saramură, în combinații de tocănițe,, sosuri și zacuscă, dar și uscate la soare, putând fi rehidratate ulterior, pentru a fi folosite la mâncare. Bucătarii profesioniști ne sfătuiesc să nu spălăm din abundență ciupercile, pentru că se comportă asemenea unor bureți (absorb apa și nu mai sunt la fel de bune în mâncare), să le gătim în puțin ulei sau unt, la foc mediu și mare, și musai fără capac, pentru a lăsa apa să se evapore. Nutritioniștii recomandă să le consumăm, măcar de două ori pe săptămână, și chiar să înlocuim carnea din rețete cu ciuperci, pentru a ține sub control colesterolul.

Există culegători în Maramureș care își vând ciupercile la margine de drum, făcând din cules o îndeletnicire și o sursă de venit. Ei petrec circa 2 ore în pădure până umplu o găleată. Prețul pentru o găleată de ciuperci, în această toamnă, începe de la 50, 60 de lei, în funcţie de cantitatea cumpărată și de cum negociază cumpărătorul.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu