S a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 22 minute în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 2 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 3 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 3 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 14 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 15 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 16 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 19 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
„Danțul la șură” de la Vărai s-a desfășurat în curtea bunicilor poetului Ioan Es. Pop
Duminică, 23 iunie 2024, locuitorii satului Vărai au sărbătorit cea de-a- IV-a ediție a „Danțului la șură”. Îmbrăcați în costume tradiționale au participat la slujba de Rusalii, după care s-au deplasat la sfințirea unei troițe ridicate de părinți în memoria băiatului lor, Dacian. Începând cu ora 14.30, vărăienii au fost invitați la „Danțul la șură”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Vădrai, pe locul unde au trăit Șimonu lu Arpad și Morica, bunicii poetului Ioan Es. Pop.
Invitații au fost întâmpinați de la intrare cu horincă. S-au degustat produse tradiționale aduse de localnici iar gospodinele satului au făcut sarmale. Sătenii s-au prins în horă și s-au bucurat de sărbătoare. Dacă cu o zi înainte, aerul era irespirabil, din cauza temperaturilor ridicate, duminică vremea a ținut cu organizatorii și participanții la eveniment. Au fost câțiva stropi care au răcorit atmosfera, cei prezenți, petrecând așa cum se cuvine.
”Danțul la șură” reprezintă o tradiție veche în satele maramureșene, prin care comunitatea locală sărbătorește și păstrează vii obiceiurile și dansurile populare specifice zonei. La sărbătoare, alături de locuitorii Văraiului participă și rude venite din alte zone dar și turiști curioși. Evenimentul este o oportunitate de socializare, de întărire a legăturilor comunitare și de promovare a patrimoniului cultural. Satul are propria revista, „Drag de Vărai”, o publicație aflată la cel de-al doilea număr, care se dorește a fi o carte de vizită a localității și o emblemă a idențității sale culturale.
Danțul la șură va fi mereu despre celebrarea autentică a tradițiilor și identității maramureșene.
Lăcrimioara ZOTA