Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 7 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 7 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 12 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 12 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 13 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 17 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 17 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 18 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 18 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
De ce ne deprimă ziua de luni
Lunea este cea mai neplăcută zi a săptămânii. După un weekend relaxant de două zile, oamenii nu-și pot intra în ritm. Trecerea aceasta de la odihnă la muncă îi face pe majoritatea să fie iritați și irascibili.
Dacă stai să te gândești, lunea reprezintă un început, începutul unei săptămâni, și teoretic, ziua ar trebui să fie plină de energie, de inspirație, creativitate și stare bună. Și cu toate astea, cei mai mulți urăsc lunea. Și în postările de pe social media, oamenii își exprimă tristețea pentru această zi.
Luni ne trezim și primul lucru pe care îl facem când realizăm ce zi este, e să ne enervăm, ceea ce ne creează o stare proastă. Ne dăm seama ce săptămână lungă și grea avem, și atunci începem să ne agităm, ne grăbim să ajungem la birou, pe drum ne enervăm de trafic, deschidem laptopul, găsim foarte multe mailuri la care trebuie să răspundem. Ne lipim de birou fără să ne dăm seama dacă am mâncat sau dacă am băut apă. Acest lucru ne face să ne simțim rău, să avem dureri de cap și să ne pierdem energia. Fapt ce duce ulterior la o stare de stres. Funcționăm din automatisme, fără să mai conștientizăm ceea ce e cu adevărat important pentru noi și ce ne face să ne pierdem timpul cu lucruri care nu contează.
Conștientizarea ne ajută să înțelegem felul în care acționăm. Ca să avem energie trebuie să ne incărcăm. Fără aceste lucruri apare extenuarea și lipsa energiei și poftei de viață. Un program regulat al meselor ne ajută nu numai să nu luăm în greutate, ci și să ne simțim bine cu noi. Avem nevoie să ne hrănim corpul ca să avem energie. Și, în plus, starea de foame generează și o stare de stres.
Sportul ne face să fim în formă și să nu mai avem atât de multe gânduri.
În ritmul acesta nebun e firesc să ajungem să urâm fiecare zi, nu numai pe cea de luni.
Conștientizarea nu e o poveste, ci e un instrument la îndemâna tuturor, care ne va ajuta să nu mai fim deprimați la începutul fiecărei săptămâni.
Lăcrimioara ZOTA