Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 1 oră în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 3 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 3 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 4 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 5 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 5 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 9 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 15 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 17 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Eclipsă parțială de Lună, vizibilă din țara noastră
În noaptea de 17 spre 18 septembrie 2024 va fi un eveniment astronomic important, și anume, eclipsa parțială de Lună. Va fi noaptea în care vom vedea, și la noi în țară, Luna Plină pe cer. Pământul va trece între Soare și Lună, iar o parte din aceasta se va întuneca. Va fi a doua eclipsă de lună din an, potrivit NASA, care arată că Pământul, Luna și Soarele se pot alinia pentru a produce o eclipsă de soare sau de lună între patru și șapte ori pe an. În timpul eclipselor de Lună, este important să prioritizăm îngrijirea de sine și odihna. Având în vedere asocierea Peștilor cu somnul, se ia în considerare alocarea timpului pentru odihnă suplimentară, scurte sieste și reîncărcare constantă.
Spectacolul va fi vizibil, dacă va fi cer senin, marți seară în America de Nord și America de Sud, respectiv miercuri dimineață în Africa și Europa. În România, eclipsa va putea fi urmărită de la ora 3:39 până la 7:05. Punctul maxim va fi la ora 5:44. Doritorii pot observa fenomenul astronomic fără ochelari speciali, cu ochiul liber. Pentru a vedea mai bine, pot folosi binocluri și telescoape. Un fenomen și mai spectaculos este programat pe 13 martie, anul viitor, când Luna va fi complet eclipsată de umbra Pământului și va fi colorată în roșu de lumina solară filtrată prin atmosfera Terrei.
În trecutul îndepărtat, omenirea își găsea ritmul în ciclurile lunii, îmbrățișând dansul ceresc în locul construcțiilor artificiale ale calendarelor moderne. Luna servea drept marker ceresc pentru trecerea timpului. Ciclul de 29 de zile, împreună cu cele patru faze principale, reprezenta o reflecție profundă a propriilor noastre ritmuri, devenind esențial pentru strategiile și eforturile noastre.
Lăcrimioara ZOTA