Artă și credință la Târgu Lăpuș: Festivalul de Pricesne „Lumină din Lumină” și expoziția „Din Jertfă, Lumină” vor avea loc duminică, 6 aprilie - 9 minute în urmă
Senator cu opt clase și două dosare penale? România, țara tuturor posibilităților - 1 oră în urmă
„Nedumeriții” Dan Țuțu și Cristi Manolescu aduc stand-up comedy la Baia Mare - 3 ore în urmă
Parada Absolvenților: O nouă tradiție sau doar o vorbă în vânt? - 3 ore în urmă
Ai bani, primești voucher de vacanță. N-ai bani, ….asta e! - 3 ore în urmă
Regina Maria schimbă stăpânul – sănătate privată cu acționariat străin - 3 ore în urmă
Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului - 3 ore în urmă
Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 11 ore în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 13 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 14 ore în urmă
Enigmatica Peșteră cu oase de la Poiana Botizii
Peștera cu oase din Maramureș se află în partea nord-estică a satului Poiana Botizii, comuna Băiuț, în apropierea drumului județean (DJ171A) care leagă localitatea Suciu de Sus, de Botiza, la o altitudine de 285 de metri. Este accesibilă turiștilor dornici de explorare, fiind ușor de identificat de la intrarea în localitate. Traseul către peșteră este marcat și relativ scurt, iar vizitatorii au ocazia să descopere frumusețea peisajelor, parcă desprinse dintr-o carte poștală de odinioară.
Peștera cu Oase de la Poiana Botizii este declarată monument al naturii, fiind o arie protejată de interes național – rezervație naturală de tip speologic. Este un loc pe cât de interesant, pe atât de misterios. E situată pe versantul unei văi, fiind o peșteră fosilă cu o importanță speologică deosebită. Are o singură intrare și a fost cartografiată de Clubul de Speologie Montană din Maramureș. Peștera are săritori, holuri și galerii (ascendente și descendente), denivelări care au apărut în urma eroziunii apelor subterane. Așa cum îi spune și numele, aici s-au găsit oase care au aparținut speciei dispărute Ursus Spelaeus (ursul de cavernă), dar și de ierbivore. Descoperirile arheologice arată că peștera a fost locuită și de oameni primitivi.
Așa cum fiecare așezare are câte o legendă a ei, se povestește din generație în generație că peștera ar fi fost ascunzătoarea celebrului Pintea Viteazul. În apropierea peșterii se regăsesc numeroase denumiri toponimice care amintesc de legendarul haiduc, întărind misterul acelor meleaguri.
După vizitarea peșterii, turiștii pot admira panorama pitorească a satului Poiana Botizii de pe o formațiune stâncoasă din apropiere. În zonă se mai pot vizita și alte obiective turistice deosebite, precum biserica din lemn datând din 1825 sau Rezervația Naturală Mlaștina Tăul Negru, unde natura își arată frumusețile în toată splendoarea ei.
Lăcrimioara ZOTA