La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 15 minute în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 53 minute în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 3 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 13 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 14 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 18 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Fanfara Municipală a îmbrăcat haine de sărbătoare, la împlinirea a 20 de ani de activitate
Fanfara Municipală poate fi considerată inima unui oraș datorită rolului său central în viața comunității. Aceasta nu doar că adaugă o notă festivă și solemnă la evenimentele publice, dar contribuie la păstrarea tradițiilor locale și la întărirea sentimentului de apartenență în rândul locuitorilor.
Iată că astăzi se împlinesc 20 de ani de când Fanfara Municipală face parte integrantă din peisajul băimărean. Înființată pe 29 iulie 2004, la început avea în componența ei doar 20 de instrumentişti şi un dirijor. Astăzi se mândrește cu 25 de instrumentişti, o soprană şi un dirijor. Florian Mătăsaru, dirijorul fanfarei, absolvent al Şcolii Militare de Muzică din Bucureşti, promoţia 1977, a fost repartizat în Baia Mare și aici a rămas. În toți acești ani a coordonat interpretarea muzicală a fanfarei, asigurându-se că toți muzicienii sunt sincronizați și că muzica este interpretată conform intenției compozitorului. La fiecare eveniment a fost responsabil cu selectarea pieselor muzicale care vor fi interpretate, adaptând repertoriul în funcție de ocazie, public și capacitățile ansamblului. A organizat și condus în toți acești ani repetițiile, oferind îndrumări tehnice și artistice muzicienilor. A lucrat conștiincios la îmbunătățirea calității interpretării, la uniformizarea timbrului și la corectarea eventualelor greșeli. În 20 de ani de activitate nu a încetat nicio secundă, să inspire și să motiveze muzicienii, creând un mediu pozitiv și productiv în care aceștia să își poată exprima creativitatea și talentul.
Din 2009 s-a alăturat marii familii și soprana Cristina Ioan, proaspăt doctorandă în Muzică, Arte și Științele Spectacolului, care, la fiecare reprezentație a adus prospețime și emoție spectatorilor. Solista într-o fanfară municipală joacă un rol crucial în îmbogățirea spectacolului muzical, prin adăugarea unui element vocal distinct care completează sunetul instrumental. Soprana Cristina Ioan, de fiecare dată și-a luat în serios responsabilitatea de a capta și menține interesul publicului, prin interpretare expresivă și prezență scenică. A colaborat îndeaproape cu dirijorul și ceilalți membri ai fanfarei, pentru a asigura o performanță coerentă și armonioasă. Solista a adăugat la fiecare eveniment o dimensiune emoțională, transmițând sentimente și povești prin muzica cântată. În cei 15 ani, solista a sporit reputația fanfarei, atrăgând mai mulți spectatori și contribuind la succesul general al evenimentelor muzicale organizate de aceasta.
Membrii Fanfarei Municipale au ales să-și sărbătorească cu comunitatea băimăreană cei 20 de ani de activitate. Astfel, ieri seară au oferit acesteia, un concert de promenadă, în Parcul Public Central, în spate la Catedrala Episcopală. Astăzi, de Ziua Imnului Național, au fost prezenți la ceremonialul militar şi religios din fața Prefecturii Maramureș, unde au interpretat cântece patriotice și populare.