Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 14 minute în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 1 oră în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 1 oră în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 15 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 16 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 17 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 18 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 19 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 19 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - în urmă
Istoricul literar, Săluc Horvat și-a lansat cartea cu numărul 34, „Eminescu în memoria timpului”
Joi, 28 noiembrie 2024, Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” a devenit neîncăpătoare, pentru zecile de iubitori de cultură și admiratori ai criticului și istoricului literar Săluc Horvat, care și-a lansat cea de-a 34 a carte, „Eminescu în memoria timpului”. Evenimentul a fost moderat de directorul instituției gazdă, Teodor Ardelean iar invitații au fost: conf univ. dr. Ștefan Vișovan; conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea; conf. univ. dr. Florian Roatiș; poetul și gazetarul Gheorghe Pârja. Pentru că nu a putut fi prezent, Vasile George Dâncu, reprezentantul Editurii „Școala Ardeleană”, a vorbit în direct, prin intermediul Zoom, numindu-l pe Săluc Horvat, „Pintea Viteazul al istoriei literare românești”, menționând că el se înscrie în pleiada criticilor și istoricilor ardeleni, cu cea de-a treia carte, editată de „Școala Ardeleană”.
Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” i-a făcut o caracterizare succintă, dar, în același timp, laborioasă, domnului Săluc Horvat: „A fost o viață întreagă un om studios, aplecat cu acribie asupra cărților. Cronicar și arhivar, clasificator și catalogator, statistician și sociolog, axiolog și epistemolog, analist și critic, îi sunt familiare toate ipostazele pe care le presupune această discretă și sisifică muncă, în tot ce înseamnă drumul cărții până la cititor. Săluc Horvat este apreciat și admirat astăzi, nu doar pentru reușitele sale sub formă de cărți sau reviste, ci și pentru experiențele sale începătoare, pentru ghidările sale clasificatoare și clarificatoare, într-o biblioramă în care broderia de preocupări, având ca obiectiv cartea și bibliotecile, are o densitate uriașă iar la noi, oamenii de specialitate sunt prea puțini pentru mult prea multul efort de specialitate ce se cere în domeniu.”
Ștefan Vișovan a reamintit celor prezenți, cât este de apreciat Săluc Horvat de toți criticii și istoricii literari din țară, enumerând câțiva: „ Academician Mihai Cimpoi îl numește „eminescolog prin vocație și dăruire”, Nicolae Breban îl declară „o personalitate, un iminent scriitor creator” , Dumitru Micu îl apreciază „ca distins coleg de profesorat și confrate” iar pentru Stan Cristea este „un cărturar de mare clasă, eminescolog de mare ținută”. Ștefan Vișovan și-a încheiat discursul despre Săluc Horvat, spunând despre el: „dânsul a rămas modest, meticulos, atent și un bun cetățean și coleg”.
A urmat Florian Roatiș care a adăugat despre Săluc Horvat: „ Săluc Horvat este binecunoscut de către oamenii de cultură, mari din această țară, atât pentru implicarea sa în înființarea și conducerea unor instituții culturale, dar mai ales din opera sa bogată și diversă, în care elementul central rămâne preocuparea pentru viața și opera lui Eminescu. Cartea pare mare, dar este mai mare prin conținutul ei, pentru că adună între coperți o mare bogăție de informație, decantată și prezentată într-un stil plăcut. Citind-o, găsim foarte multe idei și informații despre Eminescu.”
Conf univ. dr. Gheoghe Bârlea a afirmat că:„ orice eveniment care se produce pentru numele lui Eminescu stă sub steaua excepționalismului. Se întâmplă și acum. Eminescu este un fenomen. Opera lui de jurnalist este complementară operei lui de poet, pentru că surprinde frământările lui personale vis-a-vis de neamul românesc”
Ultimul invitat, Gheorghe Pârja a spus: ”am venit cu respect și plăcere la această manifestare. Eu vorbesc în calitate de cititor. Această carte nu se citește, se răsfoiește, te oprești în fața unui capitol, te dumirești și treci mai departe sau revii. Săluc este un consecvent și insistent, și, cu bună credință intelectuală, în a-și spune părerea, opiniile despre acest om extraordinar, pe care ni l-a dăruit Dumnezeu. O scenă care mi-a venit acum în minte despre Dictionarul bibliografic al domnului Săluc, am fost martor la o scenă impresionantă. Am fost în casa academicianului Mihai Cimpoi de la Chișinău și, sus pe raft era cartea lui Săluc. Mai mare bucurie nu mi-a trebuit. Munca lui a trecut apa la Chișinău. Este un coleg care și-a fixat viața culturală pe trei repere: cărțile, Univeristatea și Revista Nord Literar. Cărtile lui aduc din universul lui Rebreanu si Eminescu tocmai lucrurile mai puțin știute. Îți multumim pentru tot!”
La încheierea evenimentului, protagonistul principal, Săluc Horvat a adresat câteva cuvinte, copleșit de emoție:
„Atâtea cuvinte de laudă, încât, uneori mă întrebam…eu sunt acel despre care se vorbește? Aduc mulțumiri celor care au fost alături de mine. Prezența dumneavoastră de astăzi, dovedește că nu sunt singur. Aduc mulțumiri, în primul rând soției mele care m-a acceptat și a răbdat cu stoicism ore întregi de singurătate, ca eu să pot scrie. Nu pot sa o uit pe fiica mea, Meda, care este sufletul nostru. Este mereu alături de noi, alături de fiul ei; Tudor și ginerele Florin, care ne ușurează anii pe care-i ducem. Despre Eminescu aș putea spune multe lucruri. Nu am reușit să cuprind tot ceea ce am dorit să cuprind despre Eminescu și opera lui. Eminescu a fost omul deplin, al culturii române, poezia a dominat, dar el nu este numai un poet, ci și unul dintre marii gânditori ai poporului nostru. De la poezie, la teatru, de la teatru la articolul politic, mi-am propus să dau un Eminescu cât mai accesibil cititorului de astăzi și să-l înțeleagă cu ușurință. S-a întâmplat să fiu recunoscut pe stradă, asta înseamnă bucuria de a fi om. Nu am fost niciodată și nu m-am dat un mare scriitor, ci un căutător de adevăr.”
Parcursul profesional și academic al profesorului, bibliografului, cercetătorului, gazetarului, istoricului literar, eminescologului, Săluc Horvat este un exemplu de voință și perseverență, muncă neobosită, dedicare și pasiune. Prin cercetările sale ca eminescolog a contribuit la o mai bună înțelegere a operei și impactului poetului asupra literaturii române. Prin toate aceste 34 de lucrări, Săluc Horvat a scris o pagină importantă în istoria culturală a Maramure șului, lăsând în urmă un vast patrimoniu intelectual și spiritual care va inspira și educa noi generații.
Lăcrimioara ZOTA