Ungaria își ia tălpășița din CPI! Ce urmează? - 2 minute în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 47 minute în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 1 oră în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 1 oră în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 1 oră în urmă
Cea de-a II-a ediție a Masterclass-ului de muzică psaltică va avea loc la Mănăstirea Nicula în perioada 15-18 mai - 2 ore în urmă
Webinare organizate de ANAF în aprilie pe tema Declarației unice - 2 ore în urmă
Sighetu Marmației, șantier deschis: străzi întregi intră în reabilitare - 2 ore în urmă
Georgiana Pascu, eroina din România premiată de Melania Trump în SUA - 3 ore în urmă
„La porțile cerului”: Concert de pricesne și cântări religioase la biserica din Buciumi - 3 ore în urmă
Lăcașul sfânt, monument istoric de la Jugăstreni
Jugăstreni este un sat în comuna Vima Mică din județul Maramureș, situat la circa 1 kilometru de drumul ce unește localitățile Mesteacăn și Târgu Lăpuș. Este atestat documentar în anul 1603, luîndu-și acest nume, în jurul anilor 1800. Numele satului provine, probabil, de la arborele numit jugastru care crește și astăzi în pădurile din împrejurimi. Satul a aparţinut de domeniul Cetăţii Chioarului, până la distrugerea acestuia de către austrieci (1718). În localitate, în a doua jumătate a secolului XVII, sunt consemnați mici nobili, pușcași și libertini. Principalele ocupații au fost creșterea animalelor și agricultura. Zona este deosebit de pitorească, cu numeroase atracții naturale: izvoare, păduri întinse de fag, stejar și brad.
Și cum un sat fără biserică nu poate exista, lăcașul sfânt a fost construit între anii 1846-1866. I s-a dat hramul „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril” și a fost construit de meşterul lemnar Horţa din zona Lăpuşului. Planimetria cuprinde pridvor monumental, pronaos, naos şi altar poligonal. Acoperişul, unitar, are turnul-clopotniţă cu coiful în formă octogonală și învelit în tablă. Picturile bisericii au fost realizate în anul 1866, conform inscripției. Un detaliu mai puțin întâlnit la celelalte biserici îl constituie pronaosul, unde se văd scenele „Fecioarele nebune” şi „Fecioarele înţelepte”, cu numele scris pentru fiecare în parte, şi prezenţa Sfintei Mucenice Etecla. În naos este insripţionat anul 1866, flancat de Sf. Aron şi de Ioan Botezătorul, cu Heruvimi pe margini. Pictura din naos reprezintă Patimile lui Iisus care cuprinde scenele: „Împărţirea hainelor lui Iisus” şi „Înrobirea”, iar pe boltă „Înălţarea la cer a profetului Ilie”, Enoh şi Evangheliştii, care înconjoară pe Fecioara Maria. Pe iconostas, în medalioane, sunt pictaţi cei opt Prooroci ai neamului evreiesc, iar deasupra uşilor împărăteşti sunt pictaţi Sfinții Toma, Luca, Andrei și Filip. Biserica deține și un patrimoniu mobil care constă în multe cruci de închinare şi ceremonialuri, pictate pe ambele feţe, icoane pe lemn şi sfeşnice din bronz, datate din secolul al XIX lea.
Biserica în acest sat este mai mult decât un loc de cult, este inima micii comunități și un simbol al identității locale.
Lăcrimioara ZOTA