Copiii prezenți la atelierul „Șezătoare în Postul Mare” au învățat despre rochia de Rogoz, dar și despre pieptarul înfundat specific zonei Lăpușului - 13 minute în urmă
Locuri de muncă pentru cei care vor să lucreze în Spațiul Economic European - 20 minute în urmă
Centrul Rezidențial „Bunul Samarinean” din Coroieni are un nou director - 1 oră în urmă
Justiția taie, populiștii cad. Cine urmează? - 2 ore în urmă
Români la Campionatul Mondial al măcelarilor de la Paris - 2 ore în urmă
La mulți ani, Jandarmeria Română! - 2 ore în urmă
Se pun în vânzare online biletele pentru meciul ”tricolorilor” cu Austria - 13 ore în urmă
Coșmar pe stadion: Copii bătuți și amenințați cu moartea după derby-ul clujean - 14 ore în urmă
S-a stins Val Kilmer, actorul cu roluri memorabile în ”Top Gun”, ”The Doors” și ”Batman Forever” - 16 ore în urmă
Cinci minore românce, Jean-Claude Van Damme și un scandal care cutremură lumea filmului - 17 ore în urmă
Leonidele, o nouă ploaie de meteori a lunii noiembrie
Pe cerul României, după miezul nopții, vor putea fi văzute „stele căzătoare”. Leonidele vor putea fi observate luna aceasta, în noaptea de 17 spre 18 noiembrie 2024. Ele sunt precum niște meteori care apar în zona constelației Leo. În noaptea de 17 spre 18 noiembrie 2024, când are loc vârful acestui fenomen, pământul traversează zona prin care a trecut și cometa 55P/Tempel-Tuttle. Se crede că efectul luminos este creat de particulele mici de praf care intră cu viteză în atmosferă.
Curentul meteoric Leonide este activ în perioada 6 -30 noiembrie. Punctul maxim va fi în 17 noiembrie, când astronomii estimează că vor putea fi văzuți în jur de zece meteori pe oră. Maximul va fi în noaptea de 16 spre 17 noiembrie, începând cu ora 23.00 și continuând după miezul nopții, spre ora 03.00. Meteorii se văd cu ochiul liber, dar pentru a-i observa în condiții bune trebuie să mergeți în zone lipsite de poluare luminoasă, departe de luminile orașului. Pentru a se vedea meteori nu aveți nevoie de niciun instrument astronomic. Cerul trebuie privit măcar o oră. Se poate vedea și Calea Lactee. Uneori o dâră luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una dintre stelele de pe cer a căzut, de aici venind denumirea de „stea căzătoare”
Lăcrimioara ZOTA