Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 13 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 14 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 15 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 16 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 17 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 17 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 1 zi în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 1 zi în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 1 zi în urmă
Luna mai, luna florilor
Denumirea lunii derivă din latinescul ”maius”. Luna mai, denumită popular și “Florar” este o lună a ierburilor, o lună plină de prospețime și culoare. Se manifestă printr-o explozie de vegetație, copacii prind culoare și viață datorită frunzelor și florilor. Se consideră că în luna lui “Florar”, Raiul coboară pe pământ și înverzește totul. Ultima lună de primavară abundă în flori cu palete cromatice spectaculoase și parfumuri care te amețesc.
Panseluțele sunt probabil cele mai populare flori ale lunii mai. Numele lor vine din cuvântul francez pensée, care ȋnseamnă gândire. Gingașe și timide, sunt pline de culoare și catifelate la atingere.
Petuniile sunt renumite pentru diversitatea lor coloristică, sunt flori iubitoare de soare. Numite și flori de tutun (sunt rude cu planta de tutun), sau florile verii ori florile cu o mie de culori, petuniile sunt pline de flori de la începutul verii până la mijlocul toamnei.
Laleaua, cu o varietate de culori, roșii, roz, galbene, albe, albastre, purpurii, mov, laleaua este o floare iubită în întreaga lume.
Margareta – florile albe sub formă de stele sunt originare din regiunile aride și însorite ale Africii. Se spune despre margarete că sunt stelele pământului. Oficial margaretele sunt flori de câmp, care pot fi întâlnite frecvent pe pășuni.
Bujorul – apreciat pentru florile bogate şi parfumul puternic, înfloreşte în mai şi ţine până în iunie. Ȋntotdeauna asociat cu frumusețea, tinerețea, sǎnǎtatea și vigoarea, bujorul este prezent ȋn folclorul romậnesc ȋn toate zonele țării.
Luna mai este considerată a fi o lună de tranziţie între primăvară şi vară, fiind luna în care se citesc semnele vremii pentru partea din an care a rămas. Zicala populară ”Mai e Rai” caracterizează cel mai propice timp pentru agricultură: suficient de călduros, precipitaţii abundente, lipsite de grindină şi piatră. Pe ogoare, în livezi, grădini şi podgorii activitatea este în toi.
Lăcrimioara ZOTA