Când omul sfințește locul - 60 minute în urmă
Atelier de încondeiat ouă la Centrul de informare turistică din Sarasău - 3 ore în urmă
Bărbat în stare gravă după ce a fost prins sub un mal de pământ surpat - 3 ore în urmă
Teatrul Ararat Baia Mare va prezenta spectacolul „Gunoierul” la Festivalul Internațional de Satiră și Umor „Mărul de aur” de la Bistrița - 3 ore în urmă
Cod galben în Maramureș - 4 ore în urmă
Diplomă de Recunoștință pentru Ștefan Costache, ultimul veteran de război din Maramureș - 4 ore în urmă
Campanie de deratizare în Baia Mare - 4 ore în urmă
Spectacol pentru copii: ”Gulliver în țara păpușilor” - 5 ore în urmă
Alertă în Baia Mare: Femeie de 30 de ani dispărută de două săptămâni - 6 ore în urmă
Un an de întâlniri ale elevilor la limonadă cu polițiștii - 6 ore în urmă
Luna mai, luna florilor
Denumirea lunii derivă din latinescul ”maius”. Luna mai, denumită popular și “Florar” este o lună a ierburilor, o lună plină de prospețime și culoare. Se manifestă printr-o explozie de vegetație, copacii prind culoare și viață datorită frunzelor și florilor. Se consideră că în luna lui “Florar”, Raiul coboară pe pământ și înverzește totul. Ultima lună de primavară abundă în flori cu palete cromatice spectaculoase și parfumuri care te amețesc.
Panseluțele sunt probabil cele mai populare flori ale lunii mai. Numele lor vine din cuvântul francez pensée, care ȋnseamnă gândire. Gingașe și timide, sunt pline de culoare și catifelate la atingere.
Petuniile sunt renumite pentru diversitatea lor coloristică, sunt flori iubitoare de soare. Numite și flori de tutun (sunt rude cu planta de tutun), sau florile verii ori florile cu o mie de culori, petuniile sunt pline de flori de la începutul verii până la mijlocul toamnei.
Laleaua, cu o varietate de culori, roșii, roz, galbene, albe, albastre, purpurii, mov, laleaua este o floare iubită în întreaga lume.
Margareta – florile albe sub formă de stele sunt originare din regiunile aride și însorite ale Africii. Se spune despre margarete că sunt stelele pământului. Oficial margaretele sunt flori de câmp, care pot fi întâlnite frecvent pe pășuni.
Bujorul – apreciat pentru florile bogate şi parfumul puternic, înfloreşte în mai şi ţine până în iunie. Ȋntotdeauna asociat cu frumusețea, tinerețea, sǎnǎtatea și vigoarea, bujorul este prezent ȋn folclorul romậnesc ȋn toate zonele țării.
Luna mai este considerată a fi o lună de tranziţie între primăvară şi vară, fiind luna în care se citesc semnele vremii pentru partea din an care a rămas. Zicala populară ”Mai e Rai” caracterizează cel mai propice timp pentru agricultură: suficient de călduros, precipitaţii abundente, lipsite de grindină şi piatră. Pe ogoare, în livezi, grădini şi podgorii activitatea este în toi.
Lăcrimioara ZOTA