AH Minaur, calificată cu toate echipele în fazele superioare ale competițiilor FRH - 5 minute în urmă
Artă și credință la Târgu Lăpuș: Festivalul de Pricesne „Lumină din Lumină” și expoziția „Din Jertfă, Lumină” vor avea loc duminică, 6 aprilie - 30 minute în urmă
Senator cu opt clase și două dosare penale? România, țara tuturor posibilităților - 1 oră în urmă
„Nedumeriții” Dan Țuțu și Cristi Manolescu aduc stand-up comedy la Baia Mare - 3 ore în urmă
Parada Absolvenților: O nouă tradiție sau doar o vorbă în vânt? - 3 ore în urmă
Ai bani, primești voucher de vacanță. N-ai bani, ….asta e! - 3 ore în urmă
Regina Maria schimbă stăpânul – sănătate privată cu acționariat străin - 3 ore în urmă
Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului - 3 ore în urmă
Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 12 ore în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 13 ore în urmă
„Luna neagră” de pe 31 decembrie, fenomen astronomic spectaculos
Un fenomen astronomic spectaculos va avea loc de Anul Nou: Luna „neagră”, cunoscută și ca a doua lună nouă dintr-o lună calendaristică. Luna neagră nu dispare din cauza umbrei Pământului, ci este pur și simplu partea sa neiluminată. Evenimentul din 31 decembrie 2024 este rar, dar necesită echipament special pentru a fi observat. A doua lună nouă a lunii decembrie 2024 apare deoarece prima lună nouă a avut loc pe 1 decembrie. Acest fenomen rar se întâmplă atunci când o lună nouă apare la începutul unei luni calendaristice și o alta la final. Coincidența acestui fenomen în noaptea de Anul Nou îl face și mai special, marcând un început și un sfârșit simbolic al lunii și al anului. Acest fenomen astronomic mai rar, este denumit Lună Neagră (denumită uneori în engleză „Dark Moon” – sau „Lilith”, adică „Lună întunecată” sau „Lună neagră”). Anticii asociau termenul de Lună Neagră perioadei de Lună Nouă. Prima fază a Lunii, când aceasta este invizibilă cu ochiul liber, este numită popular de români: Lună Tânără, Lună în Două Coarne şi Crai Nou.
Luna neagră nu dispare din cauza umbrei Pământului, ci este pur și simplu partea sa neiluminată. Evenimentul din 31 decembrie 2024 este rar și spectaculos, dar necesită echipament special pentru a fi observat. Conform cercetătorilor Complexului Astrofizic Educațional al Departamentului de Fizică de la NSU, pe 31 decembrie 2024, Luna va intra într-o fază suplimentară, considerată „a cincea” – a doua lună nouă a lunii. În această fază, partea vizibilă a Lunii nu va fi iluminată, ceea ce o face invizibilă pentru ochiul liber.
Lăcrimioara ZOTA