Share
Matematica, mai mult decât o pasiune pentru Ariana-Cezara Rus-Bucur

Matematica, mai mult decât o pasiune pentru Ariana-Cezara Rus-Bucur

Matematica, până a deveni o pasiune este parte din viața noastră, regăsindu-se în multe dintre activitățile cotidiene. Aceasta nu inseamnă doar rezolvarea unor probleme dintr-o culegere, ci și un instrument care ușurează sarcinile zilnice și ajută în luarea deciziilor mai bune. Ariana avea să înțeleagă asta de la o vârstă fragedă. Încă din primii ani de viață a avut privilegiul de a pătrunde în lumea cunoașterii alături de două doamne educatoare, tinere de la Grădinița „Ion Creangă” Baia Mare. Temelia avea să i-o pună primul dascăl care i-a trezit dragostea pentru matematică, Mihaela Todașcă, învățătoarea de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”. A ințiat-o cu aptitudinile-i pedagogice și psihologice, ajutând-o să-și cultive stima de sine, să învingă emoțiile și să participe cu încredere la competițiile școlare. De atunci, Ariana a făcut din matematică mai mult decât o pasiune. În 2021 a promovat examenul de admitere la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare.

Astăzi, la cei aproape 14 ani își privește cu mândrie diplomele pentru care a muncit fără să spună niciodadă că nu mai poate. În perioada concursurilor și a olimpiadelor și-a alocat câte 6-8 ore pe zi, pentru a fi sigură de reușite. Un om important, căruia Ariana îi este profund recunoscătoare este Teofil Andreicuț, fost elev al colegiului, actualmente absolvent OXFORD, care a susținut-o pe toată perioada pregătirii ei. Pentru rezultatele la disiciplina chimie, îi mulțumește profesoarei Aneta Pop, pentru timpul alocat pregătirii și aprofundării materiei.

În clasa a-V-a a participat la faza națională a Olimpiadei Naționale de Matematică, calificându-se. A terminat anul școlar cu media 10.

În clasa a-VI-a a participat la Olimpiada de matematică, faza națională, obținând Medalia de aur SSMR și  mențiune din partea Ministerului Educației. A ajuns până la faza județeană a olimpiadei de fizică. A luat premiul 2 la etapa scrisă a concursului Lumina Math. La Concursul Upper School, la ultima etapă a obținut medalia de bronz. La concursul Cangurul Lingvistic Engleza-nivelul Wallaby- ,premiul II. Locul 1 la Concursul interjudețean Sigma. La concursul organizat în Tabăra națională de matematică de la Huși, a obținut locul 2. În Tabăra de matematică de la Tg. Lăpuș a obținut premiul 1. A terminat anul școlar cu media 10.

În clasa a-VII-a a participat la mai multe concursuri interjudețene de matematica și chimie ( Argument-premiul 3, „Tinere speranțe” – premiul 1 individual și 3 cu echipa, „Noi și chimia”, locul 1 faza județeană și mențiune la etapa națională). La fazele naționale: Olimpiada Națională de Matematică – medalia de argint SSMR și mențiune ME. A participat la Olimpiada Națională de Chimie. Atestatul Cambridge l-a obținut în acest an cu 169 de puncte din 170. A terminat anul școlar tot cu media 10.

O elevă care reușește să îmbine pasiunea pentru o disciplină cu rezultate bune și la celelalte materii, obținând media 10 la sfârșitul fiecărui an, este de admirat. Obținerea unor rezultate excepționale necesită un amestec de disciplină, perseverență și abilități de organizare și echilibrare a responsabilităților. Iar ea, Ariana este dovada concludentă a reușitelor din acești ani. Prin matematică, și-a găsit limbajul prin care interacționează mai bine cu lumea din jur.  A uitat de joacă și ieșiri cu prietenii, dedicându-se, prin muncă asiduă pasiunii nemărginite pentru disciplina matematică. Ariana-Cezara Rus-Bucur, exemplu de ambiție și maturitate reprezintă o sursă de inspirație pentru acei elevi cărora le lipsește determinarea și motivația. Îi dorim să atingă noi culmi pe tărâmul acestei minunate științe.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu