Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 2 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 3 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 7 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 12 ore în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 12 ore în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - 12 ore în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 15 ore în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 15 ore în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 1 zi în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 1 zi în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului
Dumnezeu a iubit și iubește Maramureșul, lăsându-și aici, amprenta cu o dragoste infinită. Pe lângă frumusețea peisajelor, ca desprinse dintr-o carte poștală de odinioară, i-a dat și oameni deschiși la minte, care, cu suflet și har au scris file de istorie în cultura, arta și tradițiile păstrate nealterate. Aici s-au născut personalități de seamă, oameni care au contribuit la păstrarea și promovarea valorilor locale. Poeții și pictorii Maramureșului s-au inspirat din peisajele idilice, înmuindu-și condeiul sau penelul în spiritul locului. Etnografii s-au documentat cu migală și multă pasiune, asigurându-se că obiceiurile și tradițiile străvechi nu vor fi uitate. Dascălii, cu dedicația lor au modelat generații întregi, insuflând elevilor respect pentru cultură și identitate, reinventând învățământul de altădată. Muzicienii, prin acorduri și note au fost și sunt păstrători ai sufletului local, iar scriitorii au transformat în cuvinte, emoțiile, suișurile și coborâșurile Maramureșului.
Anul care pleacă, anul care vine
Florica Bud- poetă, prozatoare, publicistă, președinta Cenaclului Scriitorilor din Maramureș
„Iată-ne, ajunși în ultima zi a anului 2024. Deși, ar fi trebuit să mă fi obișnuit cu trecerile dintr-un an în altul, totuși resimt regrete după anul ce pleacă și emoție față de cel ce vine. Anul de care ne despărțim a fost un an bun, cu multe activități culturale. Am continuat anul cenaclier 2023-2024 și am pornit noul an, 2024-2025. Conduc Cenaclul Scriitorilor din 2011, an în care a plecat dintre noi regretatul poet, Ion Burnar. Am acceptat onoranta propunere de a fi președintă, cu gândul păstrării ritmului și calității întâlnirilor bilunare ale cenaclului. Împreună cu scriitorii maramureșeni — care vin mai des ori mai rar, după cum le permite timpul liber — am participat la întâlnirile noastre, intra muros, în Sala de Cenaclu „Ion Burnar”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Baia Mare. De asemenea am fost prezenți, extra muros, la diverse acțiuni literare. Am serbat Festivalul Internațional „Cuvânt în lume” la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, am fost prezenți la Secțiunea „Scriitori maramureșeni”, Conferința Internațională „Lucian Blaga”, Fărcașa. Am fost alături de colegii mei la Târgu Lăpuș, Festivalul Internațional „Zilele Iei, Zilele Poeziei”, în toamnă la Zilele Revistei „Cronograf”, Satu Mare și la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, Cluj-Napoca. Ca încununare a muncii colegilor cenacliști au curs premiile de la diferitele concursuri și festivaluri de poezie și proză. M-am bucurat pentru ei, dar și pentru Premiul „Opera Omnia” pe care, onorată, l-am primit. Dar, cel mai mult mă bucură faptul că am finalizat cartea cenaclului: „Scoica Madre”(Jurnal cenaclier/Istorie literară) apărută la Editura „eLiteratura”, București, lansată la Târgul de carte „Gaudeamus”, București, 2024. La final de an, urez tuturor creatorilor: „Un an bun cu sănătate, bucurii, satisfacții și inspirație!”. Doresc tuturor, ca anul ce bate la ușă să aducă liniște și pace. „La mulți ani”!”
Flaviu Claudiu Mihali- poet, publicist, redactor
„Anul 2024 nu a fost unul ușor, dar mi-a adus multe satisfacții și lucruri bune pe plan literar, compensând efortul și sacrificiile menite a fi fost făcute începând din toamna lui 2022, când, odată cu publicarea volumul meu de poezii „Gânduri sfâșiate de timp”, am decis să virez cariera și atenția mea spre domeniul cultural. De atunci am primit tot mai multe aprecieri pentru creațiile mele, pentru proiectele editoriale în care am pus muncă și suflet la editura băimăreană Casa Cărților, pentru revista de literatură Freamăt – al cărei redactor șef am fost din 2023 până la mijlocul lui 2024. În cursul anului 2024 mi-a apărut la editura Argonaut din Cluj-Napoca volumul de poezie „Dezagregare”, volum care a fost premiat la Festivalul Internațional de Poezie Sighetu Marmației, la Festivalul Național Colocviile George Coșbuc Bistrița și la alte concursuri unde am participat, artistul căutând mereu, mai mult sau mai puțin conștient, o anumită validare. Anul acesta am primit-o din belșug. În septembrie mi-a fost conferit premiul Tânăr Scriitor în cadrul manifestării Ziua Scriitorului, eveniment realizat de Primăria Baia Mare și Asociația Scriitorilor din Baia Mare. Pe lângă premii, au fost publicate materiale scrise de mine sau despre mine în mai multe reviste, printre care: Vatra, Vatra Veche, Mișcarea Literară, Marmația Literară, Litere, Tribuna, Neuma. Am fost invitat la emisiunea Drumul lui Leșe de pe TVR3, la care am participat împreună cu poetul și criticul Gavril Ciuban. Dintre cele peste 20 de titluri publicate în 2024 de editura Casa Cărților, e obligatoriu să evidențiez Remember Vasile Morar, volum de evocări despre poetul Vasile Morar, realizat împreună cu doamna prof.dr. Delia Muntean, critic literar, și cu poetul Nicolae Scheianu, proiect finanțat de Consiliul Județean Maramureș. În acest an am cunoscut (și mai) multe persoane deosebite din domeniul literar-cultural cu care am colaborat cu drag și de la care am avut multe de învățat. Pot spera doar ca anul 2025 să fie măcar la fel de bun pentru mine! Și să îmi aducă în primul rând sănătate și mie și familiei mele – ceea ce vă doresc și dumneavoastră!”
Tatiana Cauni- profesoară de limba și literatura română, profesor MERITO, creatoarea trupei de teatru „MASCA” și a unui festival de teatru
Cât de plin, mult, provocator, greu, frumos, uimitor, ca într-un carusel…a fost acest an! Și am realizat acest lucru privind tot ce am postat anul acesta, când am încercat să aleg câteva poze care mi-au marcat drumul și a fost atât de greu să aleg…
Au fost momente care m-au lovit tare – diagnosticul Cristinei, prietena mea, (Cristina), plecarea definitivă din această lume a Alinei, o altă prietenă (Pavel Alina Mihaela), pierderea acestei pagini, era ca și cum am pierdut ani de muncă din viața mea (pare greu de înțeles din exterior), un accident de mașină, oameni dragi care au renunțat la mine pentru că nu au/avut timp să mă cunoască sau că le-a fost teamă și de care îmi e dor, un calendar greu, dar provocator de coordonat, în Proiectul Merito (ateliere, forumuri, Scoala de vară, webinare, cluburi de lectură….le-am pierdut numărul), orașe pe care le-am vizitat cu multă deschidere, la sfârșit de săptămână, după zilele de cursuri, pentru că aveam evenimente pentru elevi sau profesori, un premiu drag mie, tare drag – Premiul MENTOR pentru excelență în Educație (a fost o bucurie), o conferință MERITO cu d-ul prof. Mircea Miclea,care nu m-a lăsat să dorm săptămâni bune, o pauză de o săptămână de la viață, cum i-am spus eu atunci, pentru că eram cu un pas în burnout, și ”am fugit” pe Via Transilvanica unde am făcut 60 de km în 2 zile, o nebunie ar spune unii, chiar și acum, unde am realizat care-mi sunt limitele la durere, oboseală, neputință. Un curs postuniversitar, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, unde am întâlnit oameni faini și am descoperit noi provocări, un an de sală cu antrenamente de 3-4 ori pe săptămână, dar cu un antrenor cu multă răbdare – Alexandra Nemeti, mulțumesc ). Și apoi, adolescenții….de care mă leg în fiecare an și pe care-i iubesc la fel de mult, cei care au plecat (#Caunicii12D) și cei care au venit (#Caunicii9D), cei care mă caută când le e dor, au nevoie, cei care îmi scriu, cei care păstrează prima felicitare, primul ornament primit, prima carte citită, primul spectacol (Trupa Masca – de 24 de ani) în suflet și le duc cu ei în viața asta atât de frumoasă și dificilă. Și mai sunt oamenii dragi, dragi tare, care au rămas în viața mea indiferent cum sunt, unde sunt sau oamenii care îmi răspund la mesaje în fiecare dimineață și care simt că pot fi acolo mereu, și oamenii care au intrat anul acesta în viața mea și pe care vreau să-i păstrez…și mi-e dor de alții în fiecare zi pentru că așa e viața…uneori doare. DA….pentru că așa e viața…imprevizibilă, frumoasă, dureroasă, ca un carusel, așa este a mea.
MULȚUMESC! Dacă mi-a fost greu în acest an? Cumplit … însă nu m-am pierdut pe mine și sper să pun în practică ce am învățat. Vă doresc TIMP …. e cel mai frumos DAR pe care-l putem primi.
Janeta Ciocan- muzeograf, etnolog, scriitoare
La cumpăna dintre ani să uităm tot ce a fost rău în anul care se duce. Să păstrăm în amintire doar clipele frumoase și cu ele să pășim în noul an. Să încercăm să ne imaginăm, și dacă putem să o și facem reală, o lume în care, de la mic la mare, suntem conștienti de faptul că ieri nu mai poate fi accesat, că mâine poate nu mai vine și atunci facem din fiecare azi o zi superbă. Ce minunat ar fi! Dragi cititori eu vă doresc sănătate, prosperitate, că apoi le ducem pe toate. La mulți ani!
Ioan Romeo Roșiianu- poet, prozator, redactor, critic literar
„Mă încăpățânez să spun că Maramureșul nu-i fain numai pentru că este un spațiu încă nedemitizat, încă nedesacralizat. Maramureșul e un spațiu atrăgător nu numai pentru că-n sânul lui durează de secole sfintele biserici de lemn, sfințite cu banul văduvei și al orfanului de pe aceste locuri, dar și cu sudoarea nedezmințiților români. La fel cum, nu numai pentru conservarea bună a tradițiilor și obiceiurilor populare – nu întotdeauna în deplină concordanță cu tradițiile și obiceiurile lor creștine – este Maramureșul un adevărat leagăn de legendă. Maramureșul și-a binemeritat renumele de unicat și din cauza istoriei scrisă-n aceste locuri cu arma și pieptul gol al apărătorului de țară. Maramureșenii de azi sunt os de descălecători de țară, sunt urmașii celor care au dat noblețe mineritului încă din cele mai vechi timpuri și care-au scos la lumina zilei, alături de metale prețioase sau neferoase inestimabilele flori de mină…….Voi, maramureșeni cu suflet mare, păstrători ai tradițiilor și ai dragostei de neam și pământ, Noul An să vă găsească înconjurați în straie de sărbătoare și cu sufletele pline de lumină! Fie ca rădăcinile voastre adânci în credință și obiceiuri, să vă fie mereu sprijin, iar dragostea pentru aproapele vostru să vă călăuzească pașii!” La mulți ani cu pace, armonie și binecuvântări!”
Florian Mătăsaru- dirijorul Fanfarei Municipale Baia Mare
„Dorim ca muzica noastră să ajungă la sufletele dumneavoastră ca hrană spirituală, să vă aducă bună dispoziție, gingășie, înțelegere, toleranță, liniște și pace interioară! Să aveți un An Nou cu sănătate, prosperitate și numai bucurii! La mulți ani, dragi maramureșeni!”
Acești Oameni sunt doar câțiva dintre ambasadorii spiritului maramureșean, care continuă să ducă pe mai departe prestigiul acestor locuri binecuvântate, de unde au răsărit, devenind modele pentru comunitate.
Lăcrimioara ZOTA