În căutarea unui președinte - 56 minute în urmă
Asociația ”Sub Stejar” și demersul său de combatere a fenomenului bullying - 4 ore în urmă
CSM Sighet, trei victorii din trei meciuri în play-out - 6 ore în urmă
Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 7 ore în urmă
Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 10 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 11 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 12 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 12 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 12 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 12 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei
Este a patra cea mai mare scădere într-o singură zi în istoria indicelui miliardarilor Bloomberg și cea mai severă de la vârful crizei pandemice. Nu că pentru noi, oamenii normali, cu bugete mici și griji mari, ar conta prea mult, dar uite că cei mai bogați 500 de oameni ai lumii au pierdut joi, la unison, fabuloasa sumă de 208 miliarde de dolari. Motivul? Noile taxe vamale anunțate de Donald Trump, care au provocat un tsunami pe piețele financiare globale. Să ne facem griji pentru ei? Mda, cam cât și pentru prețul iahturilor de lux.
Cine a pierdut cel mai mult?
Ei bine, Mark Zuckerberg, fondatorul Meta, a fost lovit cel mai tare: 17,9 miliarde de dolari s-au evaporat din averea sa, după ce acțiunile companiei au scăzut cu 9%. De la mijlocul lunii februarie, titlurile companiei au pierdut aproximativ 28% din valoare. Dar nu-i bai, omul mai are destui bani pentru o vacanță liniștită pe o insulă privată.
Jeff Bezos, fondatorul Amazon, nu stă nici el mai bine. A pierdut 15,9 miliarde de dolari, pentru că acțiunile Amazon au luat-o la vale cu 9%,cea mai mare contracție din aprilie 2022. În timp ce noi comparăm prețurile la ulei și zahăr, Bezos a văzut cum i se subțiază contul, dar să fim serioși, nici măcar nu va observa diferența.
Elon Musk, omul care face și desface Tesla, a suferit o „mică” pierdere de 11 miliarde de dolari. Tot anul ăsta nu a fost prea generos cu el, Musk pierzând deja 110 miliarde de dolari din cauza scăderii vânzărilor de mașini electrice și a turbulențelor politice legate de rolul său în administrația SUA. Dar e bine, mai are bani de un drum pe Marte.
Bernard Arnault (LVMH), cel mai bogat om al Europei, mogulul luxului din Franța (deține branduri ca Louis Vuitton și Dior), a pierdut 6 miliarde de dolari, pe fondul temerilor că taxele vamale de 20% impuse Uniunii Europene ar putea afecta cererea pentru produse de lux. Cu toate acestea, nu cred că se va îmbrăca de la second-hand pe viitor.
Dar stai, nu toată lumea a avut de suferit
Unul dintre puținii miliardari care a scăpat nevătămat a fost Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic. Bursa din Mexic a crescut cu 0,5%, iar averea lui Slim a urcat cu 4%, ajungând la 85,5 miliarde de dolari. Nu că l-ar fi deranjat prea tare dacă ar fi rămas cu ,,doar” 82 de miliarde.
Ce urmează?
Ei bine, miliardarii vor supraviețui. Chiar dacă pierd miliarde peste noapte, nu trebuie să se gândească la cum să plătească facturile la gaz sau să vadă dacă mai pot lua un credit pentru renovarea apartamentului. Așa că, dacă cineva se gândește să organizeze o campanie de strângere de fonduri pentru bietul Zuckerberg, mai bine ar dona banii pentru ceva cu adevărat util.
Concluzia? Lumea bogaților e volatilă, dar noi, muritorii de rând, avem aceleași probleme: prețurile mari, salariile mici și visul că poate, măcar o dată, bursa de la supermarket va crește în favoarea noastră.
Vasile Petrovan