Share
Obiceiul „stropitului” în a doua zi de Paște

Obiceiul „stropitului” în a doua zi de Paște

Obiceiul ”Udatului” sau „stropitul” este cel mai cunoscut obicei de Paşte. Lunea, feciorii stropeau cu apă fetele din sat, iar marțea fetele îi udau pe feciori. Obiceiul s-a păstrat și în zilele noastre. În zilele noastre, bărbaţii obişnuiesc să ude doamnele şi domnişoare cu parfum.  În schimb, băieţii primesc cozonac, prăjituri, ouă roşii şi vin. În trecut, stropitul se făcea cu apă proaspătă din fântână.

Tradiţiile şi obiceiurile de Înviere sunt cunoscute şi respectate de o mulţime de oameni încă din timpuri străvechi. Potrivit crestinortodox.ro, în cea de-a doua şi în cea de-a treia zi de Paşte avea loc stropitul ritual cu apă, în amintirea readucerii la viaţă a fetei de evreu, care a leşinat la aflarea veştii învierii lui Iisus, prin stropirea ei cu apă de către tinerii care treceau întâmplător prin zonă.

Tradiţia mai arată că nici unei fete nu îi va merge bine în acel an dacă nu este stropită. Dacă primesc „udătorii”, vor rămâne frumoase tot anul. La ţară, se păstrează încă obiceiul ca băieţii să îi întrebe pe părinţii fetelor dacă primesc cu udatul, spunând următorul vers: “Am fost într-o pădure verde, am văzut o viorea albastră, care stătea să se ofilească. Îmi daţi voie să o stropesc?”

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu