Share
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul

Ortodocșii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această zi sfântă reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă, deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Sfântul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui, preotul Zaharia şi Elisabeta erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana.  Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soţia sa va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru şi a rămas mut până când Elisabeta a născut.

Tradiţia spune că, în dimineaţa zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. Ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

În ziua de Sfântul Ion există obiceiul „Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se „iordănesc”. Se spune, conform tradiției populare că, după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

În ziua de 7 ianuarie 2023, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei. Tot în această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. În Transilvania, cei care purtau acest nume erau purtaţi prin sat până la râu, unde erau botezaţi

Sărbătorile închinate Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica a închinat lui Ioan şase sarbatori: Zămislirea lui (23 septembrie), Naşterea (24 iunie), Soborul lui (7 ianuarie), Tăierea capului (29 august), Prima şi a doua aflare a capului lui (24 februarie) şi A treia aflare a capului său (25 mai).

Lăcrimioara ZOTA

.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu