Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 6 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 10 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 11 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 15 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Orașele sunt sărbătorite internațional în ultima zi a lunii octombrie
Sub genericul „Better City, Better Life”, Ziua Internațională a Orașelor este sărbătorită anual, la data de 31 octombrie. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, în decembrie 2013, Rezoluţia 68/239, prin care a desemnat ziua de 31 octombrie drept Ziua mondială a oraşelor. Scopul acesteia a fost de a promova interesul comunităţii internaţionale pentru urbanizarea globală, de a promova cooperarea între ţări şi de a contribui la dezvoltarea urbană durabilă în întreaga lume.
Orașele au apărut acum aproximativ 10.000 de ani, ca rezultat al dezvoltării agriculturii și creșterii densității populației. Astăzi, 55% din populaţia lumii trăieşte în oraşe, nivelul de urbanizare estimat că va atinge aproape 70% până în 2050. Primele orașe adevărate s-au format în Mesopotamia (actualul Irak) în jurul anului 3.500 î.Hr., în special în regiunea Sumer, unde orașe precum Ur și Uruk au devenit centre de putere, religie și comerț. În Europa, așezările s-au dezvoltat mai lent; unele dintre primele orașe cunoscute din această regiune, precum Atena și Roma, au apărut între 1.000 și 500 î.Hr. Orașele au reprezentat centre de activitate economică, inovare și cultură, devenind fundamentul civilizațiilor umane.
Primul oraș din România a fost Histria, care a fost întemeiat de coloniștii greci din Milet, în jurul anului 657 î.Hr.,ca port la Marea Neagră. În istoria sa de 1300 de ani, Histria a fost distrusă violent și incendiată de 20 de ori. În perioada greacă, în Histria a funcționat un sistem de duble incinte, așezarea civilă și acropola, fiecare cu câte un zid de incintă. În perioada romană timpurie, dar și în cea romano târzie n-a mai fost necesară acea strategie și a fost folosit un singur zid de incintă. Dar în România există oraşe foarte vechi, care au o istorie neîntreruptă de-a lungul a sute şi chiar mii de ani: Mangalia, Constanța, Sibiu, Sighișoara, Cluj Napoca.
Lăcrimioara ZOTA