Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 26 minute în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 55 minute în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 2 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 3 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (X) - 4 ore în urmă
Se organizează vernisajul expoziției de pictură „Armonii de primăvară” - 4 ore în urmă
Actor, regizor și realizator de emisiuni, la o dublă lansare de carte - 6 ore în urmă
Atenționare de călătorie de la MAE - 6 ore în urmă
”Zidul galben” și 15 bilete pe secundă - 7 ore în urmă
Păpușile copilăriei de altădată
Nostalgia vremurilor de altădată sălășluiește uneori, în fiecare dintre noi, când dăm frâu liber amintirilor din copilărie. Mulți copii nu aveau jucării și nu exista obiceiul ca părinții să facă astfel de cadouri. Fără păpuși Barbie și mașinuțe sau roboți, dar cu puișori de găină și boboci de rață, copilăria era plină de farmec și dragoste. Cele mai frumoase păpuși, cu părul roșu sau blond, înfrumusețau copilăria fetițelor, cu mulți ani în urmă. Tristețea apărea pe chipul lor, când acestea se uscau prea repede, neavând viață lungă. Acele păpuși erau cele mai frumoase și nu reprezentau un pericol pentru sănătate. Alergau copiii prin lanurile de porumb, în căutarea mătăsii mai lungi pentru a le putea împleti codițele viitoarelor păpuși.
Păpușile de odinioară nu erau precum Barbie sau Elsa, erau simple iar diversitatea jucăriilor se limita la materialele pe care familia le avea în gospodărie. Imaginația și inventivitatea copiilor nu aveau limite în acele vremuri. Astfel, priceperea și îndemânarea copilului de a confecționa jucării din materiale vegetale au umplut universul acelor vremuri.
Și astăzi, artiștii crează păpuși unicat, realizate manual, materialele principale fiind pănușile și mătasea de porumb. Aceste păpuși sunt inspirate din viața de la țară. Colorate și pictate natural, ele pot reprezenta cadouri ideale pentru iubitorii de artă și pentru cei care vor să retrăiască acele vremuri simple și minunate.
Lăcrimioara ZOTA