Fotograful maramureșean Mariana Scubli, medalie de argint la Salonul Internațional al Artiștilor Fotografi Români și Maghiari de pretutindeni - 2 ore în urmă
Weekend de neuitat în inima Maramureșului: Tabăra unde curajul se măsoară în grade sub zero - 3 ore în urmă
Aniversare emoționantă la Sălsig; Veronica Dulf a împlinit 100 de ani - 7 ore în urmă
Unde slujesc ierarhii în această duminică - 8 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Meditație la Duminica Înfricoșătoarei Judecăți - 8 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (IV) - 9 ore în urmă
Tudor Mușatescu, maestrul umorului și al teatrului românesc - 11 ore în urmă
Orașul Ulmeni va beneficia de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice - 11 ore în urmă
Talentele Școlii Fărcașa au strălucit pe scenă în ediția a II-a a spectacolului artistic - 11 ore în urmă
CJRAE Maramureș a marcat 169 de ani de la Dezrobirea Romilor prin activități cultural-educative - 11 ore în urmă
Plante care alungă țânțarii din casă
Pe timp de vară și după o ploaie serioasă, oriunde te-ai afla, țânțarii apar ca prin minune și pot deveni destul de greu de suportat. În cazul în care nu avem substanțe din comerț, ideal ar fi să ne protejăm natural contra țânțarilor. Există mai multe plante care au efect natural de respingere a țânțarilor și care te pot ajuta să scapi de aceste insecte insistente. Ele se pot planta și în grădină, reprezentând modalități naturale pentru a scăpa de insecte. Cel mai simplu le poți întrebuința când le pui în ghiveci, la intrare.
Gălbenelele împiedică țânțarii să intre în casă. Frunzele ascuțite de lămâiță emană un miros de lămâie atunci când sunt zdrobite, fiind suficient pentru a îndepărta țânțarii și insectele. Mai mult, poți cultiva lămâița în ghivece împreună cu alte ierburi, pentru a o face mai puternică. Frunzele și florile parfumate de rozmarin sunt bune la respingerea țânțarilor. Mirosul intens de rozmarin alungă insectele și în special țânțarii. Cea mai simplă metodă prin care să alungi țânțarii cu rozmarin este să arzi această plantă când este uscată. Ea nu se folosește numai în bucătării, ci și pentru a scăpa de insectele deranjante, datorită mirosului său intens. Datorită compusului chimic linalol, parfumul de lavandă țin insectele la distanță. Busuiocul e o plantă aromată și medicinală care alungă insectele dăunătoare, chiar și tânțarii. Mirosul de busuioc le displace acestor insecte care se îndepărtează de locul unde stă planta. Eucaliptul are efect de respingere nu doar în cazul țânțarilor, ci și în cazul afidelor, muștelor sau gândacilor. Parfumul asemănător de pin și de mentă rece face ca acest copac să fie eficient în a alunga și a ține țânțarii la distanță. Același efect îl are și uleiul de eucalipt dacă este folosit contra țânțarilor.
Lăcrimioara ZOTA