Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 3 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 3 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 17 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 17 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 1 zi în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 1 zi în urmă
Preț redus pentru alimentele aproape de expirare
Vineri, 15 martie 2024, președintele Iohannis a promulgat legea care obligă magazinele să ofere reduceri la produsele alimentare aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate. Consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării. De asemenea, va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate, transmite News.ro.
Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, cu modificările ulterioare. Va exista o platformă naţională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată şi gestionată de către Ministerul Agriculturii.
Magazinele, restaurantele, cantinele, autorităţile care gestionează şi ele alimente vor fi obligate să aplice cel puţin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.
– reducerea preţului la alimente înainte de data expirării
– donarea alimentelor
– transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor
– folosirea alimentelor la compost
În România, deşi câştigul mediu este unul mult mai mic decât în Vestul Europei, cantităţile de mâncare pe care le aruncăm sunt mult mai mari. Unul dintre obiectivele legii este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030. Studiile arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe care românii o cumpără, o aruncă apoi la gunoi, în fiecare lună.
Lăcrimioara ZOTA